Antena 3 CNN Actualitate ÎCCJ a desemnat judecătorii din BEC pentru alegerile europarlamentare și locale

ÎCCJ a desemnat judecătorii din BEC pentru alegerile europarlamentare și locale

Instanţa supremă i-a desemnat, vineri, prin tragere la sorţi, pe cei şapte judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale, care vor avea loc pe 9 iunie.

ÎCCJ a desemnat judecătorii din BEC pentru alegerile europarlamentare și locale
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2024   •   16:59

Au fost desemnați, vineri, prin tragere la sorți, judecători din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare și locale din 2024.

În şedinţa publică desfășurată vineri la Sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost desemnați, prin tragere la sorți, judecătorii ÎCCJ care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European 2024 şi pentru alegerea autorităţilor administrației publice locale din anul 2024.

Este vorba despre următorii judecători: judecător Gheorghe Liviu Zidaru, Secția I Civilă; judecător Adina Georgeta Ponea, Secția I Civilă; judecător Ianina Blandiana Grădinaru, Secția a II-a Civilă; judecător Ruxandra-Monica Duță, Secția a II-a Civilă; judecător Vasile Bîcu, Secția de contencios administrativ și fiscal; judecător Leontina Șerban, Secția Penală; judecător Ioana Bogdan, Secția Penală.

Vasile Bîcu va fi președintele BEC si locțiitor Liviu Zidaru.

România are 33 de europarlamentari

Parlamentul European este singura instituție a Uniunii Europene aleasă în mod direct și unicul parlament multinațional ales prin sufragiu universal, la fiecare cinci ani. Anul acesta, alegerile vor avea loc în iunie.

Alegerile europarlamentare au loc o dată la 5 ani în toate statele Uniunii Europene, anul acesta în 2024. Așadar, Uniunea Europeană votează între 6 și 9 iunie. În România, alegerile au loc pe 9 iunie 2024.

Poate vă întrebați câți europarlamentari sunt, de fapt, la nivelul Uniunii Europene. Numărul total nu poate depăși 750, plus președintele. În acest moment, noi avem 705 reprezentanți ai cetățenilor europeni în Parlament, iar anul acesta vor fi aleși 720 de europarlamentari.

Grupurile din Parlamentul European sunt importante, căci după alegeri, eurodeputații alcătuiesc grupurile politice și asta se întâmplă în funcție de principiile comune. În acest moment, în Parlamentul European sunt șapte grupuri politice.

Importante sunt și comisiile și delegațiile Parlamentului European. Parlamentul European are 27 de comisii care pregătesc lucrările sesiunilor plenare, iar în Parlamentul European sunt 49 de delegații care întrețin relații și organizează schimburi de informații cu parlamentele țărilor terțe.

România are 33 de europarlamentari și sunt împărțiți în acest moment în cinci grupuri parlamentare.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close