Antena 3 CNN Actualitate Icoana semnată de părintele Arsenie Boca, vândută pentru mii de euro la licitație

Icoana semnată de părintele Arsenie Boca, vândută pentru mii de euro la licitație

Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, semnată de părintele Arsenie Boca, a fost adjudecată aseară, în cadrul Licitației de Artă Sacră, pentru 17.000 de euro, de la un preț de pornire de 350 de euro.

Icoana semnată de părintele Arsenie Boca, vândută pentru mii de euro la licitație
Sursa foto: Facebook/Artmark
de Adelina Miron    |    09 Dec 2021   •   13:07

Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată" a fost realizată într-un atelier din Scheii Brașovului și a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus, cu o dedicație pe verso și semnătura lui. Lucrarea este datată 25 august 1945, potrivit casei de licitații Artmark.

O altă lucrare, veche de 155 de ani, „Cetatea Ierusalimului ”, a fost vândută pentru 14.000 de euro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Piesa rară, de mari dimensiuni, are un preț de pornire de 1.600 de euro, fiind o icoană foarte complexă din punct de vedere al funcțiunii, reprezentând un certificat pentru cei care mergeu să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, dar în același timp, o hartă sau un obiect simbolic pentru comunitățile în care se întorceau. Astfel de icoane au fost întotdeauna pictate pe pânză, pentru a putea fi transportate cu ușurință din țara sfântă.

Partea centrală a icoanei conține obiective de pelerinaj și uneori titularul consemna pe cele pe care le-a vizitat - Biserica Învierii, Dealul Golgotei sau Biserica Nașterii. Cele mai remarcabile scene care se regăsesc pe icoană sunt: Sfântul Mormânt din Ierusalim, Maica Domnului cu Pruncul, Facerea sau Judecata de Apoi. Inscripțiile scenelor sunt bilingve cu caractere chirilice - rusă și română, ceea ce ne demonstrează că pelerinul Ierusalimului era un român ce a mers la Sfântul Mormânt să se roage către sfârșitul domniei lui Cuza.”, potrivit casei de licitații.

Licitația de Crăciun - Artă Sacră

VIDEO | O impresionantă apariție în Licitația de Crăciun - Artă Sacră este și icoana de pelerinaj „Cetatea Ierusalimului”, veche de 155 de ani. Piesa rară, de mari dimensiuni, are un preț de pornire de 1.600 de euro, fiind o icoană foarte complexă din punct de vedere al funcțiunii, reprezentând un certificat pentru cei care mergeu să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, dar în același timp, o hartă sau un obiect simbolic pentru comunitățile în care se întorceau. Astfel de icoane au fost întotdeauna pictate pe pânză, pentru a putea fi transportate cu ușurință din țara sfântă. Partea centrală a icoanei conține obiective de pelerinaj și uneori titularul consemna pe cele pe care le-a vizitat - Biserica Învierii, Dealul Golgotei sau Biserica Nașterii. Cele mai remarcabile scene care se regăsesc pe icoană sunt: Sfântul Mormânt din Ierusalim, Maica Domnului cu Pruncul, Facerea sau Judecata de Apoi. Inscripțiile scenelor sunt bilingve cu caractere chirilice - rusă și română, ceea ce ne demonstrează că pelerinul Ierusalimului era un român ce a mers la Sfântul Mormânt să se roage către sfârșitul domniei lui Cuza. Licitația de Crăciun - Artă Sacră #ArtaSacra #Religie #Icoane #Biserica #Arta #Colectie #Romania #Istorie #Traditie #Traditional

Posted by Artmark on Friday, December 3, 2021

×
Subiecte în articol: Arsenie Boca icoana licitatie
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close