Antena 3 Actualitate Icoana semnată de părintele Arsenie Boca, vândută pentru mii de euro la licitație

Icoana semnată de părintele Arsenie Boca, vândută pentru mii de euro la licitație

de Adelina Miron    |    09 Dec 2021   •   13:07
Icoana semnată de părintele Arsenie Boca, vândută pentru mii de euro la licitație
Sursa foto: Facebook/Artmark

Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, semnată de părintele Arsenie Boca, a fost adjudecată aseară, în cadrul Licitației de Artă Sacră, pentru 17.000 de euro, de la un preț de pornire de 350 de euro.

Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată" a fost realizată într-un atelier din Scheii Brașovului și a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus, cu o dedicație pe verso și semnătura lui. Lucrarea este datată 25 august 1945, potrivit casei de licitații Artmark.

O altă lucrare, veche de 155 de ani, „Cetatea Ierusalimului ”, a fost vândută pentru 14.000 de euro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Piesa rară, de mari dimensiuni, are un preț de pornire de 1.600 de euro, fiind o icoană foarte complexă din punct de vedere al funcțiunii, reprezentând un certificat pentru cei care mergeu să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, dar în același timp, o hartă sau un obiect simbolic pentru comunitățile în care se întorceau. Astfel de icoane au fost întotdeauna pictate pe pânză, pentru a putea fi transportate cu ușurință din țara sfântă.

Partea centrală a icoanei conține obiective de pelerinaj și uneori titularul consemna pe cele pe care le-a vizitat - Biserica Învierii, Dealul Golgotei sau Biserica Nașterii. Cele mai remarcabile scene care se regăsesc pe icoană sunt: Sfântul Mormânt din Ierusalim, Maica Domnului cu Pruncul, Facerea sau Judecata de Apoi. Inscripțiile scenelor sunt bilingve cu caractere chirilice - rusă și română, ceea ce ne demonstrează că pelerinul Ierusalimului era un român ce a mers la Sfântul Mormânt să se roage către sfârșitul domniei lui Cuza.”, potrivit casei de licitații.

Licitația de Crăciun - Artă Sacră

VIDEO | O impresionantă apariție în Licitația de Crăciun - Artă Sacră este și icoana de pelerinaj „Cetatea Ierusalimului”, veche de 155 de ani. Piesa rară, de mari dimensiuni, are un preț de pornire de 1.600 de euro, fiind o icoană foarte complexă din punct de vedere al funcțiunii, reprezentând un certificat pentru cei care mergeu să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, dar în același timp, o hartă sau un obiect simbolic pentru comunitățile în care se întorceau. Astfel de icoane au fost întotdeauna pictate pe pânză, pentru a putea fi transportate cu ușurință din țara sfântă. Partea centrală a icoanei conține obiective de pelerinaj și uneori titularul consemna pe cele pe care le-a vizitat - Biserica Învierii, Dealul Golgotei sau Biserica Nașterii. Cele mai remarcabile scene care se regăsesc pe icoană sunt: Sfântul Mormânt din Ierusalim, Maica Domnului cu Pruncul, Facerea sau Judecata de Apoi. Inscripțiile scenelor sunt bilingve cu caractere chirilice - rusă și română, ceea ce ne demonstrează că pelerinul Ierusalimului era un român ce a mers la Sfântul Mormânt să se roage către sfârșitul domniei lui Cuza. Licitația de Crăciun - Artă Sacră #ArtaSacra #Religie #Icoane #Biserica #Arta #Colectie #Romania #Istorie #Traditie #Traditional

Posted by Artmark on Friday, December 3, 2021

×
Subiecte în articol: Arsenie Boca icoana licitatie

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close