Antena 3 CNN Actualitate IGSU: Peste 1.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au intervenit în ultimele 24 de ore pentru stingerea incendiilor în 35 de judeţe

IGSU: Peste 1.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au intervenit în ultimele 24 de ore pentru stingerea incendiilor în 35 de judeţe

IGSU: Peste 1.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au intervenit în ultimele 24 de ore pentru stingerea incendiilor în 35 de judeţe
Sursa foto: Foto: Mediafax
26 Aug 2012   •   15:46

Un număr de 1.000 de pompieri militari, alături de pompieri civili, jandarmi, poliţişti şi angajaţi ai ocoalelor silvice, au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru localizarea şi lichidarea incendiilor de vegetaţie uscată şi fond forestier din 35 de judeţe, ce au afectat peste 950 de hectare, a informat duminică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
   
Sâmbătă, 25 august, pompierii s-au mobilizat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată semnalat la ora 13.55 pe strada Sudului din Baia Mare, judeţul Maramureş.
   
40 de pompieri militari şi 50 de civili au intervenit peste 7 ore pentru stingerea flăcărilor înalte de câţiva metri.
   
Căldura şi fumul au făcut victime şi în rândul forţelor de intervenţie: trei pompieri au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare - doi intoxicaţi cu fum, iar unul cu o entorsă, aceştia fiind în prezent, în afară de orice pericol.
   
Pentru a opri înaintarea focului, întreţinută de vântul puternic, s-a creat o fâşie de protecţie.
   
Pe lângă intervenţia pompierilor, care au acţionat cu cinci autospeciale, s-a acţionat şi cu alte 20 de utilaje ale Primăriei Baia Mare şi ale unor societăţi comerciale din municipiu, pentru localizarea şi lichidarea incendiului.
   
În total, flăcările au afectat o suprafaţă de teren de circa 40 de hectare.
   
Un alt incendiu de vegetaţie uscată declanşat pe raza satului Mocira din acelaşi judeţ. Şi în acest caz, vântul puternic a făcut ca flăcările să se extindă cu repeziciune, iar pentru localizarea şi lichidarea incendiului a fost nevoie de acţiunea, timp de 8 ore, a 22 de pompieri militari, cărora li s-au alăturat două echipe ale serviciilor private pentru situaţii de urgenţă, fiecare cu câte o autospecială de lucru cu apă şi spumă, a informat IGSU. 
   
Şi aici, un subofiţer s-a intoxicat cu fum şi a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, unde a fost tratat, iar la această oră este în afară de orice pericol. În total, focul a afectat circa 40 de hectare de teren.
   
Tot în judeţul Maramureş, un incendiu izbucnit în apropierea vârfului Creasta Cocoşului este în desfăşurare. Duminică dimineaţă, un echipaj al Detaşamentului de Pompieri 'Căpitan Marchiş Adrian' Baia Mare şi unul de la Detaşamentul de Pompieri Sighetu Marmaţiei s-au deplasat în zonă pentru stingerea acestuia, împreună cu angajaţi ai Direcţiei Silvice şi ai ocoalelor silvice din Baia Sprie, Mara şi Sighetu Marmaţiei, membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari din zona Mara.
   
În localitatea Gura Teghii, judeţul Buzău, zeci de pompieri militari şi lucrători silvici au acţionat pentru limitarea extinderii unui incendiu ce a cuprins vegetaţie uscată în gol alpin şi litiera pădurii de răşinoase. În prezent, incendiul este în curs de lichidare.
   
În zona golului alpin din Muntele Podeanu, pompierii militari argeşeni continuă intervenţia pentru limitarea propagării incendiului şi lichidarea focarelor identificate, pe timpul nopţii asigurându-se supravegherea permanentă a zonei afectate. Sâmbătă dimineaţă, un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei a executat o misiune de stingere a incendiului.
   
De asemenea, se acţionează pentru stingerea incendiului de fond forestier izbucnit pe teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni, judeţul Harghita, în zona Kovacs Peter, pe o parcelă aparţinând de Fondul Forestier de Stat - Ocolul Silvic Miercurea - Ciuc.
   
Incendiul este localizat, dar mai sunt focare izolate, iar lipsa apei face ca intervenţia să fie dificilă. În acest judeţ se mai intervine în alte trei locaţii, în apropierea municipiului Gheorgheni, zonele Lacu Roşu şi Rezpatak, precum şi la Harghita Băi. În toate cazurile incendiile sunt localizate, lucrându-se la lichidarea lor.
   
Pe raza localităţii Grădiştea de Munte din Masivul Godeanu, Munţii ªureanu, judeţul Hunedoara, un incendiu a distrus vegetaţia uscată şi litiera pădurii de pin, iar din cauza vântului, focul s-a extins, pe alocuri, la coronament, a menţionat sursa citată.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close