Antena 3 CNN Actualitate IICCMER dezaprobă validarea ca deputat a lui Francisc Tobă, acuzat de reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989

IICCMER dezaprobă validarea ca deputat a lui Francisc Tobă, acuzat de reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă cu vehemență validarea ca deputat, miercuri, a lui Francisc Tobă, ales pe listele AUR și ulterior dezavuat de alianța care l-a lansat.  

IICCMER dezaprobă validarea ca deputat a lui Francisc Tobă, acuzat de reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989
de Dana Musceleanu    |    17 Feb 2021   •   13:49

"Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a „procesului comunismului", anunță IICCMER printr-un comunicat de presă. 

Comisia de validare a înaintat miercuri un raport pozitiv pentru validarea mandatului lui Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere, în timp ce trei deputaţi nu au votat. 

Locotenent-colonel în rezervă,  Francisc Tobă a fost ales deputat de Brașov pe listele AUR, după ce partidul din care face parte - Partidul Neamul Românesc (condus de Ninel Peia), a încheiat un protocol electoral cu AUR. După alegeri, formațiunea l-a exclus și a cerut ca mandatul său să nu fie validat.

Francis Tobă, validat după simplificarea procedurilor la Camera Deputaților

În decembrie 2020, au fost validate aproape toate mandatele parlamentarilor, cu excpția lui Francisc Tobă, căruia îi lipseau din dosar o serie de documente în original, iar decizia de validare a mandatului său a fost amânată.

Validarea sa a fost făcută acum, după o modificare a regulamentului celor două camere, astfel încât să nu mai fie verificate în Comisia de validare a Parlamentului documentele deja validate de birourile electorale. Decizia a atras contestarea AUR care spune că prin această modificare s-a permis validarea lui Francis Tobă, în timp ce formațiunea condusă de George Simion dorea înlocuirea lui Tobă cu Raluca Maria Borta.

Numele lui Francisc Tobă apare în dosarul legat de represiunea de la Sibiu din decembrie 1989, soldată cu peste 700 de victime, însă Curtea de Apel Militară a decis neînceperea urmăririi penale, din motive procedurale.

În legislatura 1992-1996, Francisc Tobă a fost deputat din partea PDSR, partid condus de Ion Iliescu. Tobă a ocupat și funcția de consilier al lui Adrian Năstase și a mai candidat la alegerile parlamentare, în trecut, din partea PSD.
 

×
Subiecte în articol: Francisc Tobă IICCMER aur
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close