Antena 3 CNN Actualitate Iliescu: Eliminarea cumului pensiei cu salariul de la stat poate crea mari probleme în numeroase domenii

Iliescu: Eliminarea cumului pensiei cu salariul de la stat poate crea mari probleme în numeroase domenii

Iliescu: Eliminarea cumului pensiei cu salariul de la stat poate crea mari probleme în numeroase domenii
03 Ian 2009   •   20:09

Pensii ori salarii. Este alegerea pe care trebuie să o facă toţi bugetarii care, după ce au ieşit la pensie, continuă să lucreze totuşi în sistemul de stat. Decizia aparţine guvernului Boc şi a fost luată în ultima şedinţă a executivului.
Cei mai afectaţi vor fi profesorii pensionari, care suplinesc, peste 500 de posturi libere, numai în Capitală. Este posibil, aşadar, ca la nivel naţional, mii de elevi să rămână fără cadre didactice, după aplicarea acestei măsuri. Mulţi dintre profesorii care sunt în prezent la catedră au ieşit deja la pensie, dar au reintrat în sistemul de învâţământ, din cauza lipsei de dascăli calificaţi. Câştigau mai bine, pentru că primeau şi pensie şi un salariu. Eliminarea lor, printr-o măsură care le diminuează drastic veniturile, ar putea duce la o criză şi mai mare de cadre didactice.
Fostul preşedinte, Ion Iliescu nu este de acord cu decizia guvernului de a elimina cumulul dintre pensii şi salarii.
"Este important ca în elaborarea unor măsuri să nu se procedeze cu superficialitate, în pripă. Mi se pare discutabilă, din acest punct de vedere, măsura privind eliminarea cumulului dintre pensii şi salariu în unităţi publice. Înţeleg preocuparea şi, probabil, interesul în promovarea acestei măsuri şi anume eliberarea unor locuri de muncă, eventual pentru tineri. Însă, aplicată mecanic, această normă creează mari pobleme, în numeroase domenii", afirmă Ion Iliescu într-un comentariu publicat pe blogul personal.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a precizat că până luni nu doreşte să facă niciun comentariu privind ultimele măsuri luate de guvern.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close