Antena 3 CNN Actualitate Imobilele naţionalizate, o problemă nerezolvată. FACIAS îi ajută pe cei 30.000 de păgubiţi să-şi recupereze banii

Imobilele naţionalizate, o problemă nerezolvată. FACIAS îi ajută pe cei 30.000 de păgubiţi să-şi recupereze banii

Imobilele naţionalizate, o problemă nerezolvată. FACIAS îi ajută pe cei 30.000 de păgubiţi să-şi recupereze banii
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    20 Ian 2015   •   20:56

Lipsa fondurilor pentru casele naţionalizate ar putea fi rezolvată, dacă statul ar recupera despăgubirile acordate în mod ilegal de la aşa-numiţii "samsari imobiliari", arată FACIAS

 
Reprezentanţii fundaţiei îi vor ajuta pe cei aproape 30.000 de păgubiţi să îşi recupereze banii. Mai exact, vorbim de despăgubiri acordate ilegal şi proprietari cu acte în regula nedreptăţiţi. 
 
Problema caselor naţionalizate rămâne încă nerezolvată. Un comunicat FACIAS atrage atenţia asupra proprietarilor şi chiriaşilor care au preluat în mod abuziv imobile în perioada regimului comunist, în timp ce proprietarii de drept aşteaptă să fie despăgubiţi. 
 
Soluţia propusă de FACIAS este crearea unui fond special din banii samsarilor imobiliari. 
 
Situaţia trenează de câţiva ani buni. Iniţiativa legislativă propusă în 2008 de Dan Voiculescu a fost respinsă de guvernul de atunci. În continuare, cei păgubiţi au mers să îşi facă dreptate la CEDO. 
 
Ultima modificare a legii caselor naţionalizate a fost la finalul anului 2013. 
 
Guvernul a stabilit atunci că primarii primesc rolul principal în stabilirea despăgubirilor, iar sistemul de compensare în bani este prin licitaţii şi punctaje. Aşadar, proprietarii care nu pot fi despăgubiţi în natură primesc puncte cu valoare nominală de 1 leu fiecare. Numărul punctelor primite de fiecare proprietar se stabileşte în funcţie de valoarea imobilelor de care fusese deposedat, evaluată dupa grilele notariale. În continuare sunt 30.000 de persoane, proprietari şi chiriaşi, care aşteaptă să primească despăgubiri. 
 

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close