Antena 3 CNN Actualitate "Împreună am luptat, împreună murim!". 19 ani de la execuţia soţilor Ceauşescu

"Împreună am luptat, împreună murim!". 19 ani de la execuţia soţilor Ceauşescu

"Împreună am luptat, împreună murim!". 19 ani de la execuţia soţilor Ceauşescu
25 Dec 2008   •   11:49

25 decembrie 1989. Soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt judecaţi, după un proces sumar, de un tribunal militar ad-hoc, condamnaţi la moarte şi executaţi, la câteva minute după pronunţarea sentinţei. Tribunalul respectiv, a cărui legitimitate a fost ulterior contestată, şi-a asigurat un loc special în istorie prin faptul că avocatul însărcinat cu apărarea lui Ceauşescu a făcut front comun cu procurorul, în loc să îşi apere "clientul".
Potrivit unui articol din România Liberă, tribunalul ar fi fost înfiinţat de Ion Iliescu, care nu avea în momentul respectiv nicio calitate oficială, printr-un decret scris de mână în sediul MApN.
PROCESUL SOŢILOR CEAUŞESCU

Cei doi dictatori au fost condamnaţi la moarte. Execuţia a avut loc chiar în ziua de Crăciun. Înainte de moarte, Elena Ceauşescu i-a spus soţului ei: "Împreună am luptat, împreună murim!".
EXECUŢIA SOŢILOR CEAUŞESCU

După izbucnirea Revoluţiei, la 22 decembrie 1989, soţii Ceauşescu au părăsit Bucureştiul, la bordul unui elicopter pilotat de Vasile Maluţan, împreună cu Emil Bobu şi Manea Mănescu. Cei cinci au făcut o scurtă escală la Snagov, după care şi-au continuat drumul spre Târgovişte, unde au abandonat elicopterul. Nicolae şi Elena Ceauşescu au făcut autostopul şi au fost luaţi in maşină. În final, aflaţi în custodia miliţiei, cei doi au fost predaţi autorităţilor militare care i-au judecat şi condamnat la moarte.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close