Antena 3 CNN Actualitate Împrumutul de 800 mil. de euro pentru Primăria Capitalei, aprobat de CGMB în şedinţă de îndată

Împrumutul de 800 mil. de euro pentru Primăria Capitalei, aprobat de CGMB în şedinţă de îndată

Împrumutul de 800 mil. de euro pentru Primăria Capitalei, aprobat de CGMB în şedinţă de îndată
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Aug 2012   •   23:35

Împrumutul de 800 de milioane de euro pentru Primăria Capitalei, destinat restructurării unei datorii de 500 de milioane de euro şi contractării de noi credite, a fost aprobat de CGMB, joi, într-o şedinţă de îndată convocată după ce, în cea ordinară, fusese respins.
   
În şedinţa ordinară de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), proiectul de hotărâre referitor la acest împrumut a fost respins cu 24 de voturi pentru, 16 împotrivă şi o abţinere, informează Mediafax.
   
Pentru aprobare, proiectul avea nevoie de un număr de voturi favorabile de cel puţin jumătate plus unu din totalul consilierilor aflaţi în funcţie, respectiv de 27 de voturi. CGMB are 55 de membri, însă mandatele a trei consilieri nu au fost încă validate.
   
În jurul orei 22.00, şedinţa ordinară a fost suspendată, din lipsă de cvorum, după nouă ore de la începere. La scurt timp după, a fost însă convocată o şedinţă de îndată a CGMB, special pentru împrumut, la care proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi pentru din totalul celor 31 de consilieri prezenţi. sori
   
"Este vorba despre o restructurare a vechiului credit al Primăriei Capitalei, în valoare de 500 de milioane de euro, reprezentand eurobonduri contractate în 2005 de fostul primar Adrian Videanu, care, urmare a schimbărilor legislative din domeniul fiscal, a fost trecut la capitolul datorie publică, încărcând bugetul Primăriei Capitalei până aproape de gradul maxim de îndatorare", a declarat miercuri primarul general Sorin Oprescu.
   
Edilul a mai spus că, în prezent, este blocată posibilitatea de a contracta noi credite pentru proiectele municipalităţii.
   
Proiectul de hotărâre prevede aprobarea contractării unor finanţări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 800 de milioane de euro sau echivalentul în lei, în vederea restructurării datoriei de până la 500 milioane de euro şi contractării de noi credite.
   
În expunerea de motive a proiectului, primarul general arată că Municipiul Bucureşti derulează, în prezent, 11 finanţări rambursabile, în calitate de împrumutat, subîmprumutat sau garant.
   
Finanţările sunt de la Banca Europeană de Investiţii, Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru realizarea şi modernizarea sistemului de termoficare, infrastructură urbană, infrastructură şcolară, reabilitarea staţiei de ape uzate de la Glina, reabilitarea zonei istorice, managementul traficului, modernizarea sistemului de alimentare cu apă.
   
Acestea sunt contractate pentru perioade de până în 25 de ani, unele fiind scadente în 2015. Printre acestea este şi emisiunea de obligaţiuni de 500 de milioane de euro pentru investiţii publice de interes local, contractată în 2005 pe o perioadă de zece ani, cu rambursare integrală în 2015.
   
Proiectul prin care municipalitatea cerea acordul pentru a lua un împrumut de 800 milioane de euro a fost de mai multe pe ordinea de zi a CGMB, în mandatul precedent al primarului general, dar a fost respins sau nu a fost luat în discuţie, din lipsă de cvorum.
   

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu primarul capitalei
Parteneri
Schimbări majore la facturile de curent! Noi informații utile pentru clienți
x close