Antena 3 CNN Actualitate Imunologul Virgil Păunescu și-a administrat vaccinul anti-Covid creat de echipa sa: „Funcționează!”

Imunologul Virgil Păunescu și-a administrat vaccinul anti-Covid creat de echipa sa: „Funcționează!”

Prof. univ. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen Timișoara, a dezvăluit că vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de echipa sa a fost finalizat și chiar testat. El mărturisește că și-a autoadministrat primul vaccinul, din lipsa fondurilor necesare cercetării.

Imunologul Virgil Păunescu și-a administrat vaccinul anti-Covid creat de echipa sa: „Funcționează!”
08 Mai 2020   •   20:08

Cercetătorul remarcă cu tristețe că deși Uniunea Europeană a alocat României 1,5 miliarde de euro în lupta cu Covid-19, guvernul nu a alocat fonduri cercetării românești, respectiv OncoGen Timișoara, „deși este singurul centru din țară care are în testare un vaccin – lucru confirmat și de prezența noastră pe lista Organizației Mondială a Sănătății (OMS)”, a subliniat prof. Păunescu pentru Ziua de Vest.

Dezvoltarea vaccinului românesc a început în ianuarie

„Ca medic imunolog, aveam în vedere, încă din perioada respectivă, posibilitatea ca epidemia din China să se transforme într-o pandemie cu consecințe medicale și economice deosebit de grave, atât pentru România cât și la nivel mondial.”, susține prof. Păunescu.

Profesorul spune că nu a fost contactat de autoritățile române în legătura cu vaccinul, deși centrul său joacă în „liga mare a cercetării mondiale”

„Lista, publicată în data de 4 aprilie de OMS pe care este prezent și centrul nostru este în totalitate compusă din liga mare a cercetării mondiale în domeniul vaccinologiei”, afirmă doctorul, care susține că echipa sa este singura „care s-a angajat în competiția mondială pentru dezvoltarea unui vaccin”.

Prof. Păunescu vorbește și despre dificultățile financiare prin care a trecut OncoGen Timișoara în efortul de a crea vaccinul anti-Covid19, despre care spune că este personalizat pentru populația țării noastre.

Și-a autoadministrat vaccinul dezvoltat de echipa sa

„Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 aprilie, mi-am administrat a doua doză de vaccin.”, mărturisește cercetătorul.

„În toată această perioadă mi-am monitorizat evoluția parametrilor biologici și modificările induse de vaccin, iar rezultatele obținute în urma acestui experiment au fost deosebit de interesante și sunt foarte utile continuării cercetărilor noastre. Pe scurt vaccinul stimulează un răspuns puternic al sistemului imun. În prezent, colectivul OncoGen pregătește documentația pentru Agenția Națională a Medicamentului (ANM) în vederea aprobării începerii studiilor clinice.”, spune Prof. Păunescu.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close