Antena 3 CNN Actualitate În 10 zile au fost 90 de cutremure în Izvoarele. Seismologii NU pot explica ce se va ÎNTÂMPLA de acum înainte

În 10 zile au fost 90 de cutremure în Izvoarele. Seismologii NU pot explica ce se va ÎNTÂMPLA de acum înainte

În 10 zile au fost 90 de cutremure în Izvoarele. Seismologii NU pot explica ce se va ÎNTÂMPLA de acum înainte
de O.P.    |    04 Oct 2013   •   05:37

Cutremurele în serie şi bubuiturile, care i-au băgat în sperieţi pe locuitorii din satul gălăţean Izvoarele, sunt provocate de mişcări tectonice. Asta spun specialiştii Institutului de Fizică a Pământului, care elimină astfel variantele unei alunecări de teren sau a unei pungi de gaz, cum s-a speculat pînă acum.

Seismologii au finalizat raportul pe baza primelor cercetări şi spun că de vină ar fi o falie mai veche, care s-a reactivat în ultimele zile.În tot acest timp, localnicii din zonă stau cu frica în sân: casele crăpate stau să se prăbuşească, iar apa din fîntîni nu mai poate fi folosită, pentru că este contaminată.

Raportul, care arată exact câte seisme au înregistrat aparatele de când specialiştii au ajuns în zonă, a fost prezentat în exclusivitate la Sinteza Zilei.

Specialiştii cred că localitatea Izvoarele stă pe o zona extrem de sensibilă seismic, care s-a reactivat. Localnicii spun însă că până acum nu au mai simţit asemenea cutremure.

Din păcate cercetătorii nu pot răspunde încă la toate întrebările legate de aceste fenomene.

Pentru a îndepărta temerile localnicilor, o echipă de geologi va veni la Izvoarele pentru a afla cu certitudine dacă există riscul unor alunecări de teren. În această privinţă chiar şi specialiştii par să se contrazică.

Deşi localnicii sunt disperaţi şi cer să li se dea răspunsuri, oamenii de ştiinţă susţin că nu pot prezice cât va mai dura această situaţie şi nici nu pot da asigurări că intensitatea cutremurelor va scădea.

În cele 10 zile de monitorizare a fenomenelor seismice din judeţul Galaţi, specialiştii au înregistrat peste 90 de cutremure. Cel mai puternic seism a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close