Antena 3 CNN Actualitate În această noapte, trecem la ora de iarnă. Duminică va fi ziua cea mai lungă din an

În această noapte, trecem la ora de iarnă. Duminică va fi ziua cea mai lungă din an

În această noapte, trecem la ora de iarnă. Duminică va fi ziua cea mai lungă din an
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    26 Oct 2013   •   17:15

România trece la ora de iarnă în această noapte, astfel că ziua de mâine va fi, aşadar, cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

În această noapte, ora 4.00 devine ora 3.00, aşadar, dormim cu o oră în plus.

România a început să folosească ora de iarnă în 1931. Până în 1998, trecere la ora de iarnă se făcea în ultimul week-end din septembrie. Termenul a fost atunci modificat, de aceea acum trecerea la orarul de iarnă se face în octombrie. Scopul declarat este ca românii să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.

Primul care s-a gândit că ar trebui să dăm ceasul ba înainte, ba înapoi a fost Benjamin Franklin, tocmai în 1784. Şi totul a fost gândit doar pentru a economisi uleiul din lămpile de iluminat.

Metoda a fost folosită pentru prima dată abia în timpul Primului Război mondial şi doar în câteva ţări din Europa. În prezent, 70 de ţări din Europa şi America dau ceasurile cu o oră înapoi.

Există şi ţări care au renunţat la această metodă, pentru a nu-i mai stresa pe cetăţeni. Rusia şi Ucraina nu mai aplică regula încă din 2011, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală au renunţat încă din anii 2000 la schimbarea orei.

În România, câteva persoane vor avea, totuşi, de pierdut: călătorii cu trenul. Garniturile vor opri în staţiile stabilite, la ora 4.00, şi vor staţiona până la ora de plecare după noua oră de iarnă. Doar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul. În total, vor fi afectate de schimbarea de oră 65 de trenuri.
×
Subiecte în articol: ora de iarna

ȘTIRI

Petrolul rusesc, interzis de astăzi în UE. Ce urmeaza după intrarea în vigoare a embargoului

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close