Antena 3 CNN Actualitate În anul tăierilor salariale, la RATB se scria cu peniţă de aur. Un lider de sindicat şi-ar fi stabilit singur salariul

În anul tăierilor salariale, la RATB se scria cu peniţă de aur. Un lider de sindicat şi-ar fi stabilit singur salariul

În anul tăierilor salariale, la RATB se scria cu peniţă de aur. Un lider de sindicat şi-ar fi stabilit singur salariul
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Apr 2013   •   16:29

Un control al Corpului de Control al premierului a descoperit că fosta conducere a prejudiciat RATB cu sute de mii de euro, între 2010 si 2012. Directorul de la acea vreme şi Consiliul de Administraţie au aprobat ilegal contracte fără să facă studii de fezabilitate şi au aruncat cu banii pe cheltuieli de protocol. De exemplu, membrii consiliului de administraţie au ţinut morţiş să aibă stilouri cu peniţă de aur sau platină, de cel puţin 500 de euro bucata.

Conducerea RATB din perioada 2010-2012 este acuzata de cheluire nejustificată a fondurilor. Un raport întocmit de corpul de control al primului-ministru arată că şefii de la RATB au făcut achiziţii exorbitante pentru protocol.

Cheltuieli de protocol - 450.967 lei
Produse de patiserie, băuturi şi cafea - 299.119 de lei
Stilouri de protocol - 10.530 de lei


În 2010 s-au cheltuit 10.530 de lei pentru 6 stilouri cu peniţă de aur şi platină pentru membrii Consiliului de Administraţie al RATB. Peste 100.000 de mii de euro au fost folosiţi pentru a cumpăra produse de patiserie, băuturi şi cafele.

Raportul Corpului de Control mai arată că unele contracte pentru achiziţia de tramvaie au fost semnate printr-o procedură netransparentă şi fără un studiu de fezabilitate.

Totodată, RATB a cumpărat anvelope pentru autobuze şi troleibuze în 2012 fără să facă licitaţie pentru care a plătit 193.031 de lei.

Inspectorii mai prezintă în raport salariile obţinute de angajaţii RATB. Directorul departamentului de resurse umane câştigă peste 16.149 de lei, asta în timp ce directorul general este remunerat cu 3300 de lei. Unul dintre liderii de sindiact din RATB este acuzat chiar că şi-a stabilit singur salariul.

În perioada 2006-2010, reprezentanţii RATB au refuzat să verse către bugetul Primăriei Bucureşti 7 milioane de euro. Şefii regiei spuneau că banii trebuie folosiţi pentru a achita datorii, care în realitate nici nu existau. Consilierii PSD susţin că au încercat să verifice situaţia de la RATB, dar s-au lovit de refuzul majorităţii care în mandatul trecut a aparţinut PDL.

Controlul la RATB a fost solicitat premierului de către primarul general al capitalei, Sorin Oprescu. Corpul de control va sesiza DNA despre neregulile găsite la regia de transport public din Bucureşti.


×
Subiecte în articol: RATB
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close