Antena 3 CNN Actualitate În două luni, România va avea un cinematograf 3D modern. În lume sunt doar 400

În două luni, România va avea un cinematograf 3D modern. În lume sunt doar 400

În două luni, România va avea un cinematograf 3D modern. În lume sunt doar 400
Sursa foto: ecran gigant
17 Sep 2009   •   19:46

Un ecran uriaş de pânză, înalt de 16 metri şi lat de 22, şi 400 de scaune aşezate într-o singură sală. Şi o tehnologie de milioane de dolari. Aşa va arăta cel mai mare şi mai modern cinematograf 3D din România. În cel mult două luni cinematograful de ultimă generaţie se va deschide în Bucureşti iar capitala se aşează pe hartă alături de Londra, Valencia sau Sydney. În toată lumea sunt doar 400 de astfel de săli de cinema.

Sunt scene pe care le poţi vedea şi emoţii pe care le poţi avea numai într-un cinematograf 3D. Sunt doar 70 de săli în toată Europa, iar a 71-a va fi în România. La Bucureşti. Tehnologia folosită este uimitoare. Cea mai importantă piesă, proiectorul, a fost adus într-un tir iar echipa de constructori a venit special din Polonia.

Sistemul de proiecţie cântăreşte o tonă şi costă de 50 de ori mai mult decât un proiector normal. Mai exact două milioane de dolari. Iar lumina generată de lămpile de 15.000 de waţi ale proiectorului este atât de puternică, încât, spun specialiştii, dacă ar fi amplasată pe Lună ar putea fi vizibilă de pe Pâmânt cu ochiul liber.

Ecranul este la fel de special. Unul curbat, cu pânză argintie. El cântăreşte 800 de kilograme şi are lăţimea unui teren de fotbal.

Spectatorii au senzaţia că se află în mijlocul acţiunii. Imaginea proiectată este atât de clară încât un fir de păr pare de dimensiunea unui şarpe, iar o picătură de apă se vede de 100 de ori mai mare decât în realitate.

La o asemena tehnologie şi preţul biletelor este pe măsură. În Londra, de exemplu, o intrate la un documentar despre dinozauri costă 25 de lire. La noi în ţară, cei care au adus tehnologia promit că preţul biletului nu va fi diferit de cel al unui film 3D de la cinematografele actuale.

Observator

×
Subiecte în articol: cinematograf 3D
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close