Antena 3 CNN Actualitate În premieră. Capodopera lui Grigorescu de la Mănăstirea Zamfira, aproape de a fi ștearsă de pe fața pământului

În premieră. Capodopera lui Grigorescu de la Mănăstirea Zamfira, aproape de a fi ștearsă de pe fața pământului

În premieră. Capodopera lui Grigorescu de la Mănăstirea Zamfira, aproape de a fi ștearsă de pe fața pământului
Sursa foto: foto. captura Antena 3/ In premiera
24 Oct 2017   •   15:30

La aproximativ 15 kilometri de Ploiești, în lunca din stânga râului Teleajăn, pe soseaua paralela cu Drumul National 1A, se află Mănăstirea Zamfira, monument istoric si loc de pelerinaj, de renume international.

Ce o face atât de specială? Pictura bisericii celei mari, din cadrul Manastirii Zamfira, a fost efectuata intre anii 1856-1857, de catre pictorul Nicolae Grigorescu, care avea atunci in jur de 18-19 ani.

Pictura poate fi considerata una unicat, pentru ca ea este singura executata in "fresca" de Nicolae Grigorescu. Atat pictura murala cat si icoanele iconastasului au fost executate intr-un timp foarte scurt, de numai un an si doua luni (intre 16 iulie 1856 - data incheierii contractului si 8 septembrie 1857 - data sfintirii bisericii).

Aceste amanunte insa n-au reprezentat mai nimic pentru autorități. De zece ani, "Pictura vie" a lui Nicolae Grigorescu agonizeaza, ucisa lent si crud de nepasare si birocratie si oameni care nu mai pot ei de ce-a facut unul acum 160 de ani.

Urmăriți un material marca "În premieră":

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close