Antena 3 CNN Actualitate În Premieră: O eroare colectivă. Adevărurile nespuse despre tragedie

În Premieră: O eroare colectivă. Adevărurile nespuse despre tragedie

În Premieră: O eroare colectivă. Adevărurile nespuse despre tragedie
03 Apr 2016   •   23:08

Cazul „Colectiv”, pe lângă uriaşa dimensiune a tragediei umane, a scos la iveală o serie gravă de probleme a sistemului sanitar românesc.

Echipa „În Premieră” vă prezintă adevărurile care nu au fost spuse până acum.

"Acest reportaj nu este despre Colectiv, ci despre fiecare român care a ajuns într-un spital din această țară și care are dreptul să fie informat despre ce găsește în el. Munca doctorilor buni și pasionați este sabotată de personaje inconștiente din sistem care ascund un adevărat crunt. În multe spitale din România te lupți nu doar cu boala ci și cu lipsurile, ci și cu un inamic despre care foarte puțin știu că este extrem de periculos. Câți au murit peste ani din acest motiv, e greu de spus. Uneori se mușamalizează, alteori cauza morții se pierde în durerea familiei și oricum, nimeni nu are interesul să faca statistici. Dar dezastrul a ieșit la iveală odată cu tragedia de la Colectiv, unde martorii și documentele arată că aceste bacterii au făcut diferența între viață și moarte. Iar ele nu au apărut atunci. A fost acolo de ani și ani. Doar că nu s-a vorbit despre asta", a spus jurnalista Carmen Avram, în prezentarea anchetei.

Infecţiile nozocomiale, o problemă care există în orice spital al lumii, sunt un subiect tabu în România.

Deşi au obligaţia de a raporta numărul cazurilor de infecţii nozocomiale din fiecare unitate sanitară, este o practică generalizată pentru manageri să ascundă cifrele reale.

Atunci când sunt confruntaţi cu adevărul, neagă. Şi îl iau pe „nu ştiu” în braţe. Diferenţa între noi şi Occident este că acolo sunt asumate şi prezentate ca atare.

Poate că, dacă am fi fost mai sinceri cu noi şi cu publicul larg, numărul victimelor din incendiu ar fi fost astăzi mai mic.

×
Subiecte în articol: In premiera Club Colectiv
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close