Antena 3 CNN Actualitate În premieră: România bătută de soartă. Mii de oameni au fost lăsați pe drumuri și se zbat în sărăcie

În premieră: România bătută de soartă. Mii de oameni au fost lăsați pe drumuri și se zbat în sărăcie

În premieră: România bătută de soartă. Mii de oameni au fost lăsați pe drumuri și se zbat în sărăcie
de S.T.    |    10 Apr 2016   •   22:32

Într-o zonă a României bătută și de soartă și de guvernanți, de „băieți deștepți” și de interese externe, oamenii sunt disperați.

Complexul Energetic Oltenia, obiectiv de siguranță națională care a salvat țara în momente de criză, e în mare pericol, a arătat Carmen Avram, duminică, la „În premieră”.

Unii l-au furat până l-au adus în pragul falimentului, alții i-au pus gând rău: să-l vândă pe nimic.

Autoritățile par să țină cont mai mult de directive venite din afară decât de vocea propriilor cetățeni și în toată această luptă pe bani mulți se zbat în sărăcie angajați lăsați pe drumuri.

Mor de supărare oameni obligați să plece din case și suferă consecințele milioane de victime colaterale.

Satul Runcurel, aflat în preajma Complexului Energetic Oltenia, județul Gorj, e condamnat la dispariție. Urmează să fie înghițit de o carieră de cărbune.

Consătenii sunt obligați să plece din case.

Oamenii sunt expropriați și despăgubiți cu aproximativ 1 euro pe metrul pătrat de pământ. „O aberație, nu un preț al pământului”, acuză un localnic.

În altă parte, oriunde s-ar muta, nu vor putea să cumpere teren la prețul la care sunt obligați de stat să-l dea pe al lor.

Dacă li s-ar da o sumă decentă, majoritatea oamenilor ar pleca acum din Runcurel, pentru că acolo, de ani buni, trăiesc zilnic apocalipsa.

Satul e înconjurat de trei cariere ale Complexului Oltenia, iar casele stau să cadă peste oameni din cauza pământului care a luat-o la vale.

Legea în baza căreia oamenii vor fi expropriați nu prevede, deși ar fi trebuit, despăgubiri pentru vii și livezi, așa că oamenii își vor vedea îngropată la propriu munca de o viață.

Din cauza stresului pricinuit de aceste exproprieri, mai mulți oameni s-au îmbolnăvit și unii dintre ei au murit.

Deși oamenii încă nu au primit banii pe pământul expropriat, terenurile lor vor începe curând să dispară. Vor fi înghițite de utilajele care extind cariera.

Organizația Greenpeace și sătenii din Runcurel au dat în judecată Guvernul, fiindcă situația e dramatică.

Procesele pot dura ani de zile, iar oamenii sunt disperați.

Vezi AICI ediția integrală a emisiunii „În premieră cu Carmen Avram”

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close