Antena 3 CNN Actualitate Incendiu de proporţii într-o pădure din Buzău. Peste 100 de oameni au acţionat la stingerea focului

Incendiu de proporţii într-o pădure din Buzău. Peste 100 de oameni au acţionat la stingerea focului

Incendiu de proporţii într-o pădure din Buzău. Peste 100 de oameni au acţionat la stingerea focului
Sursa foto: Foto: Mediafax
11 Aug 2012   •   13:37

Un incendiu de proporţii a izbucnit, vineri, într-o pădure din localitatea buzoiană Gura Teghii, iar peste 100 de oameni au acţionat toată noaptea pentru lichidarea acestuia, în total arzând circa 12-13 hectare de păşune şi pădure, conform Mediafax.
   
Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, colonelul Dănuţ Nicolae, incendiul a fost semnalat, vineri, în jurul orei 16.00, când un localnic a sunat la 112, spunând că se observă fum pe vârful Giurgiu, în localitatea Gura Teghii. 
   
Conform sursei citate, membrii Comitetului Local au plecat spre zona indicată, pompierii începând să acţioneze în jurul orei 19.00. Pentru a ajunge la locul incendiului, pompierii au mers aproape trei ore pe jos, incendiul izbucnind la circa 35 de kilometri de localitatea Gura Teghii. 
   
Incendiul a cuprins o parte din pădurea de molid veche de aproape 60 de ani, dar şi păşunea, la o altitudine de circa 1.200 de metri.
   
Aproape 100 de pompieri, localnici, jandarmi şi  pădurari au acţionat mai multe ore pentru stingerea incendiului. Misiunea a fost extrem de dificilă din cauza vântului şi a terenului accidentat.
   
Forţele de intervenţie au folosit drujbe, mături, târnăcoape, lopeţi, dar şi bidoane cu apă pe care le-au transportat cu un ATV al ISU Buzău, singura sursă de apă din zonă fiind un pârâu situat la şapte kilometri distanţă de locul în care se propagă focul.
   
"Ieri (vineri - n.r.) în jurul orei 16.00, am primit un prim semnal, dar neclar că s-ar observa fum undeva pe vârful Giurgiu pe teritoriul comunei Gura Teghii. Am convcat Comitetul Local să meargă să facă recunoaştere, să ne spună exact despre ce este vorba pajişte sau pădure. De la Gura Teghii până la locul incendiului sunt vreo 37 de kilometri, iar circa  2 ore şi jumătatre-trei am mers doar pe jos. La ora 22.30 aveam imaginea de ansamblu, ne-am sectorizat imediat. Era vorba de 5-6 hectare de păşune incendiată şi 4-5 hectare pădure de molid. Pădurea era rară, incendiul se manifesta în mai multe puncte. Toată noaptea am acţionat să nu se propage incendiul, iar dimineaţă am suplimentat efectivele. La ora 7.00 mai ardea încă pe o suprafaţă de un hectar, la cioatele rămase de la copaci. Acţiunea a fost dificilă, fiind o pantă cu 30-40 de grade înclinaţie. Încă suntem acolo", a declarat, sâmbăt dimineaţă, şeful ISU Buzău, Dănuţ Nicolae.
   
El a adăugat că în total au ars circa 12-13 hectre de păşune şi pădure.
   
La ora transmirerii acestei ştiri, focul a fost stins, însă la faţa locului au rămas pompierii pentru a supraveghea zona astfel încât incendiul să nu reizbucnească.

×
Subiecte în articol: incendiu foc padure padure
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close