Antena 3 CNN Actualitate Incendiul de la Marius Nasta arată haosul din spitale: ''Sunt clădiri vechi care trebuie demolate''

Incendiul de la Marius Nasta arată haosul din spitale: ''Sunt clădiri vechi care trebuie demolate''

Incidentul de la Institutul Marius Nasta scoate la iveală haosul din spitalele româneşti. Lipsa pompierilor şi a echipelor tehnice performante sunt probleme vechi care bat pasul pe loc de zeci de ani.

Incendiul de la Marius Nasta arată haosul din spitale: ''Sunt clădiri vechi care trebuie demolate''
Sursa foto: Hepta
de Cristina Ştefan    |    24 Feb 2021   •   10:18

Siguranţa pacienţilor în spitale ar trebui să fie pe primul loc. Însă realitatea arată că la acest capitol cele mai multe unităţi medicale din Bucureşti nu trec testul.

În Bucureşti sunt doar două unităţi medicale care au contracte cu firme private de pompieri autorizate ISU

''Deşi pare incredibil. În Capitală sunt doar două spitale care au contract cu firme de pompieri autorizate ISU. Acestea sunt Monza și Spitalul Clinic de Urgență Grigore Alexandrescu. Potrivit legii, unităţile medicale nu sunt obligate să îşi angajeze pompieri, dar sunt obligate să aibă contracte cu firme de pompieri autorizate'', a spus Cristina Ştefan, reporter Antena 3.

Astfel, fiecare spital este nevoit să aibă personal instruit care să intervină în primele secunde de la izbucnirea unui incendiu, chiar dacă au sau nu un pompier angajat. Cele mai multe unităţi medicale din Bucureşti au contracte cu firme private care le pun la dispoziţie unul sau mai mulţi pompieri. Aceştia ar trebui să stea în permanenţă în unitatea medicală.

Autorităţile nu au învăţat nicio lecţie în urma celor două tragedii de la Spitalul din Piatre Neamţ şi de la Institutul Matei Balş

''Avem nevoie să ştim, repet, la un click distanţă care este situaţia infrastructurii din spitale, pentru că sunt clădiri vechi care nu mai merită reabilitate, ci trebuie urgent demolate. Sunt clădiri din anul 1900 care nu mai pot fi reabilitate sub nicio formă şi care trebuie demolate'', a spus Emanuel Ungureanu, Comisia pentru Sănătate şi Familie.

După tragedia de la Institutul Matei Balş ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat că va accesa bani europeni pentru infrastructura spitalelor.

×
Subiecte în articol: incendiu Marius Nasta haos spitale
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close