Antena 3 CNN Actualitate Încep protestele profesorilor. Mii de dascăli ies în stradă pentru a cere creşterile salariale promise

Încep protestele profesorilor. Mii de dascăli ies în stradă pentru a cere creşterile salariale promise

Încep protestele profesorilor. Mii de dascăli ies în stradă pentru a cere creşterile salariale promise
15 Oct 2008   •   08:16

15.000 de dascăli vor cere miercuri, în stradă, creşterile salariale promise de Parlament, dar despre care guvernul spune că ar destabiliza economia. Mitingul va fi urmat de un marş în Capitală. Acesta este doar primul pas, protestatarii ameninţând cu greva generală, dacă legea privind majorarea salariilor cu 50% nu va fi promulgată de preşedinte.
Mitingul sindicaliştilor din învăţământ va începe la ora 11.30 în Piaţa Constituţiei din Capitală. După care, în jurul orei 12.30, protestatarii vor pleca într-un marş pe traseul Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii - Piaţa Unirii - Bulevardul I.C. Brătianu - Bulevardul N. Bălcescu - Bulevardul Gh. Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei.
Manifestanţii vor fi însoţiţi pe perioada întregii acţiuni de peste 300 de poliţişti. Sindicatele din învăţământ consideră că majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută, votată de Camera Deputaţilor, poate fi acoperită din bugetul de şase la sută acordat pentru Educaţie. Ei ameninţă cu greva generală dacă legea nu va fi promulgată. În schimb, funcţionarii publici afiliaţi la Alianţa Sed Lex recurg la această măsură extremă începând de mâine.
Greva generală a fost precedată săptămâna trecută de una de avertisment, când peste 100.000 de funcţionari publici din toată ţara au întrerupt lucrul timp de două ore şi au cerut majorarea salariilor cu 50 la sută. Guvernul este ameninţat din toate părţile. Noi mişcări de protest ar putea avea loc şi la începutul lunii viitoare. Asta dacă revendicările Federaţiei Naţionale a Sindicatelor TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare, nu vor fi soluţionate.
Liderii sindicali cer creşterea salariilor personalului tehnic economic administrativ şi auxiliar cu 60 la sută. Revendicări similare au şi cei din Federaţia Sanitas. Aceştia cer o majorare salarială între 50 şi 60 la sută pentru personalul de specialitate din domeniul sănătăţii. Ultima rundă de negocieri dintre sindicalişti şi ministrul Sănătăţii s-a încheiat însă fără niciun rezultat, iar Eugen Nicolăescu a declarat că solicitările acestora sunt mult prea mari.




Antena 3

×
Subiecte în articol: proteste profesori
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close