Antena 3 CNN Actualitate Începe "vânătoarea" bolnavilor şi suspecţilor de COVID-19. Anunţul premierului Orban

Începe "vânătoarea" bolnavilor şi suspecţilor de COVID-19. Anunţul premierului Orban

Începe vânătoarea românilor bolnavi de COVID-19 care au ieşit din spital la cerere sau care nu s-au internat deloc. Premierul Ludovic Orban spune că a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică bazele de date ale pacienţilor, iar informaţiile vor ajunge la poliţişti care îi vor căuta pe aceştia şi îi vor readuce la spital.

Începe "vânătoarea" bolnavilor şi suspecţilor de COVID-19. Anunţul premierului Orban
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    21 Iul 2020   •   09:45

Aproximativ 1.000 de oameni infectaţi cu coronavirus s-au externat în ultimele două săptămâni din spitale şi peste 3.600 de persoane au refuzat efectiv internarea. 

Toţi aceşti bolnavi de COVID-19 vor fi căutaţi de oamenii legii, pentru a fi întrebaţi dacă se simt bine şi dacă doresc să se interneze.

Baza de date cu bolnavi COVID ajunge la MAI

Chiar premierul Orban anunţa luni că DSP va trimite toată baza de date cu aceşti bolnavi la Ministerul de Interne, împreună cu datele de contact ale acestor persoane.

În ultimele două săptămăni, guvernul şi autorităţile statului nu au mai avut pârghiile legale pentru a institui carantina şi izolarea pentru persoanele infectate cu coronavirus sau suspecte de COVID-19.

Începe vânătoarea românilor bolnavi de COVID-19

De astăzi, intră în vigoare noua lege care vizează carantina şi izolarea, o lege care a fost aprobată mai întâi în Guvern, apoi în Parlament, după ce a stat zile întregi în dezbatere. 

Orban: Izolare la domiciliu, pentru cei care au luat contact cu bolnavi COVID

Astfel că, de astăzi, autorităţile vor avea pârghia legală pentru a-i izola sau pune în carantină pe cei care sunt confirmaţi cu coronavirus sau suspecţi de a fi contractat Sars CoV-2.

"Pentru toate aceste persoane se va institui tratarea la domiciliu, persoanele care vin la spital cu simptome vor fi internate 48 de ore, iar după aceea, izolarea la domiciliu. Vom putea impune izolarea la domiciliu pentru cei care au intrat în contact cu persoane infectate", a explicat şeful Executivului, Ludovic Orban.

Premierul a mai afirmat că, potrivit noii legislaţii, "dacă se demonstrează că o persoană a ieşit din izolare şi a infectat pe cineva, ştiind că este pozitiv, asta înseamnă infracţiune".
 

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close