Antena 3 CNN Actualitate Încercarea de restaurare a monarhiei. BOR şi MApN au căutat un nou prinț străin

Încercarea de restaurare a monarhiei. BOR şi MApN au căutat un nou prinț străin

Încercarea de restaurare a monarhiei. BOR şi MApN au căutat un nou prinț străin
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Aug 2015   •   15:26

Alex Mihai Stoenescu este un istoric român, născut la 2 octombrie 1953, la București, autor a numeroase volume istorice, dintre care seria de succes: "Istoria loviturilor de stat din România", dar și "Armata, mareșalul și evreii". Volumul de beletristică, "Patimile sfântului Tommaso D'Aquino," a primit premiul Academiei în 1995, scrie activenews.ro.

Ce ne puteți spune despre "documentul” întocmit  de Biserica Ortodoxa Romana si MapN la inceputul anilor 90, referitor la  restaurarea Monarhiei.  Puteti sa ne spuneti putin despre acest document şi la ce concluzii a ajuns?
Nu există un "document” realizat de Biserica Ortodoxă și Armată, ci a fost vorba de o evaluare a Caselor Regale Europene făcută la inițiativa PF Teoctist, deoarece Biserica Ortodoxă Română este ideatic-organic legată de Monarhie, ca instituție, iar în acea perioadă de început (anii ’90) România ar fi avut nevoie (are și astăzi) de un referendum național asupra formei de guvernământ, formei structurii de stat și de aici a regimului politic. Una dintre opțiunile de pe buletinul de vot trebuie să fie Monarhia constituțională, pe temeiul Constituțiilor monarhice ale României, care exclud revenirea fostei dinastii pe Tron; deoarece Constituțiile monarhice prevăd alegerea unui prinț dintr-o altă Casă domnitoare din Europa, PF Teoctist a gândit corect o evaluare a unei astfel de eventualități. Nimic mai mult.

Citiţi mai mult pe activenews.ro.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close