Antena 3 CNN Actualitate Income Magazine: Welcome to Deveselu!

Income Magazine: Welcome to Deveselu!

Income Magazine: Welcome to Deveselu!
de S.T.    |    04 Iul 2015   •   11:23

Pe 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a răspuns afirmativ invitaţiei SUA de a amplasa instalaţii terestre antirachetă SM-3 în România pentru a proteja sudul Europei de rachetele iraniene. Pe 2 mai 2011, preşedintele Traian Băsescu a anunţat decizia CSAT şi a consilierilor SUA privind amplasarea instalaţiilor de lansare la Deveselu, în judeţul Olt. La 28 octombrie 2013, la Baza Militară de acolo a avut loc ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor de construcţie la componenta din România a scutului antirachetă.

Costul reabilitării fostei baze aeriene de la Deveselu şi al instalării sistemului antirachetă a fost estimat la 400 de milioane de dolari. Pe lângă această investiţie, americanii vor mai adăuga anual încă 20 de milioane pentru funcţionarea sistemului.

Autorităţile române s-au ocupat de lucrări, şi au anunţat că baza va fi operaţională începând din toamna acestui an. Sistemul antirachetă va avea ca scop detectarea unei rachete inamice de către radarele fixe sau mobile.

Pe lângă banii investiţi în baza militară, americanii au mai pompat şi alţi bani pentru bunăstarea comunităţii. În primăvara anului trecut alte 800.000 de dolari au venit de peste Ocean pentru unităţile de învăţământ din judeţ. Banii au fost alocaţi pentru renovarea şcoalii şi grădiniţei din Deveselu, dar şi pentru construcţia unei noi gradiniţe. Iar acestea nu sunt singurele investiţii, pentru că în comună vor fi introduse gaze şi se vor asfalta drumurile. Primarul comunei a declarat, pe bună dreptate, că nici în 50 de ani nu se puteau realiza din bugetul local asemenea investiţii.

Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Income Magazine cu Adrian Măniuţiu"

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close