Antena 3 CNN Actualitate Incompetența unora costă din nou scump România

Incompetența unora costă din nou scump România

Incompetența unora costă din nou scump România, este concluzia amară pe care o putem trage, după ce Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), în cadrul proiectului privind monitorizarea implementării măsurilor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), arată că România va pierde 2 miliarde de euro din PNRR pentru că estimările făcute la elaborarea acestuia au fost greșite.

Incompetența unora costă din nou scump România
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Utrecht Robin
de Georgiana Adam    |    16 Mai 2022   •   12:49

Pierderea semnificativă vine în urma creșterii economice de 7% în anul 2021 față de anul 2020.

"Ca urmare a creșterii PIB-ului României, bugetul pe granturi se va diminua cu 2 miliarde de euro, deoarece alocările inițiale fuseseră stabilite de Comisia Europeană pe baza unor estimări ale PIB mai pesimiste decât rezultatele efective înregistrate de România. Cu toate acestea, creșterile spectaculoase ale economiei României rămân până la acest moment doar pe hârtie, fără ca românii să beneficieze în mod direct de acestea și, mai mult, se pierd 2 miliarde de euro din PNRR prin care se puteau realiza investiții esențiale pentru români", transmite FACIAS.

Fundația semnalează și un alt caz din PNRR unde s-ar putea pierde finanțarea, în cazul celor aproape 250 de milioane de euro destinate construirii de crește.

"Cu pași repezi se apropie termenul privind semnarea contractelor pentru construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe, respectiv finalul lunii iunie. Cu ceva mai mult de o lună rămasă, ne aflăm în stadiul în care ghidul aferent apelului se află în dezbatere publică, iar riscul depășirii termenului este unul real. Acest lucru ar putea duce la pierderea finanțării de 230 de milioane de euro din PNRR", mai spune FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS PNRR
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close