Antena 3 CNN Actualitate Indemnizaţia pentru creşterea copilului: Mamele vor primi 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni

Indemnizaţia pentru creşterea copilului: Mamele vor primi 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni

Indemnizaţia pentru creşterea copilului: Mamele vor primi 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni
10 Dec 2008   •   17:33

Ministrul Munciii, Mariana Câmpeanu a anunţat miercuri hotărârile luate de Guvern în privinţa indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a alocaţiilor pentru elevi şi pentru persoane cu handicap. Astfel, de la 1 ianuarie 2009, femeile care nasc vor primi o indemnizaţie pentru creşterea copilului de 85% din media venitulrilor medii lunare obţinute în ultimele 12 luni, înainte de naşterea copilului. Această indemnizaţie va fi primită timp de doi ani, sau până la momentul în care copiluzl împlineşte trei ani, în cazul acesta suferă un handicap. Măsura este menită să încurajeze şi femeile cu carieră să aibă copii şi să stea acasă pentru a le acorda îngrijire. Femeile care s-au reîntors la lucru înainte ca micuţul să împlinească doi ani, pot solicita întoarcerea în concediu maternal, cu primirea indemnizaţiei de 85%. În cazul în care 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni nu depăşeşte 600 de lei, indemnizaţia primită de la stat va fi de 600 de lei.
În şedinţa de guvern de miercuri s-a adoptat de asemenea indexarea cu 4,8% a alocaţiilor pentru elevi. De această alocaţie vor beneficia şi elevii care au împlinit deja vârsta de 18 ani, până la terminarea cursurilor şcolare.
Alocaţiile pentru copii aflaţi în plasament precum şi indemnizaţia pentru persoanele cu handicap au fost indexate cu 8%. Ministru Muncii a anunţat şi situaţia şomerilor din România la sfârşit de an. Potrivit informaţiilor prezentate de aceasta, numărul şomerilor în luna noiembrie a fost în plus de 12.000, iar viitoarele disponibilizări care se vor face până în luna aprilie a anului 2009 este de circa 43.000. Mariana Câmpeanu a precizat că domeniile în care se vor face disponibilizări sunt construcţiile şi agricultura, astfel că în viziunea ministerului Muncii fenomenul şomajului se încadrează în limite normale pentru moment.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ministrul Muncii Mariana Campeanu
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close