Antena 3 CNN Actualitate Industria medicamentelor ieftine va muri. Sute de pastile vitale pentru 70% din români riscă să dispară

Industria medicamentelor ieftine va muri. Sute de pastile vitale pentru 70% din români riscă să dispară

Industria medicamentelor ieftine va muri. Sute de pastile vitale pentru 70% din români riscă să dispară
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    01 Noi 2012   •   19:59

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atenţionează că sute de medicamente cu preţ accesibil, utilizate de 70% din pacienţii români, riscă să dispară de pe piaţă.

Majoritatea companiilor producătoare de medicamente generice şi-au plătit datoriile istorice de circa 75 de milioane de lei, aferente taxei clawback, se arată într-un comunicat de presă remis joi de asociaţie.

"În ciuda reglementărilor legale care rămân ambigue, am decis să plătim aceste sume. Această decizie reconfirmă angajamentul companiilor membre APMGR faţă de pacienţi, de sistemul sanitar şi, nu în ultimul rând, faţă de economia României", a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR, potrivit Agerpres.

Totuşi, APMGR atrage atenţia autorităţilor din domeniul sănătăţii că firmele membre nu vor mai fi capabile în curând să susţină un asemenea efort financiar.

O taxă clawback care are un impact major asupra producătorilor de generice, termenele de rambursare care au ajuns la 300 de zile, intenţia autorităţilor de a elimina medicamentele cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate, precum şi lipsa oricărei măsuri de încurajare a consumului de medicamente generice vor duce la falimentul producătorilor de medicamente generice şi, implicit, la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţ accesibil, se arată în comunicat.

"Din păcate, toate eforturile noastre de a dialoga cu guvernul pe aceste teme au fost ignorate. Mai mult decât atât, noua formulă după care se calculează taxa clawback, împreună cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, care vor plăti pentru un consum de care nu sunt responsabili", spune Dragoş Damian.

Ce medicamente riscă să iasă de pe piaţa farmaceutică

Producătorii de medicamente cu preţuri accesibile sunt cei mai afectaţi de aplicarea taxei clawback în forma actuală, aceasta incluzând şi marjele distribuitorilor şi farmaciilor. Mai mult, din cauza mecanismului de stabilire a preţului la medicamente în România, aceste marje au o pondere semnificativ mai mare în cazul medicamentelor generice, comparativ cu cele inovatoare relevă sursa citată.

Pentru că marjele practicate în acest moment reprezintă însumat 38% din preţul de raft al medicamentelor generice, producătorii de medicamente generice plătesc în mod injust sume mult mai mari sub forma taxei clawback.

Excluderea medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate este o măsură care va restricţiona accesul la tratament pentru pacienţii cronici (cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, digestive, de afecţiuni ale sistemului nervos sau de afecţiuni reumatice) şi pentru cei cu venituri reduse.

Medicamentele cu preţuri sub 10 lei reprezintă aproximativ 58% din antibioticele cu prescripţie medicală, 43% din medicamentele cu prescrise pentru afecţiuni cardiovasculare, 51% din cele recomandate pentru boli ale sistemul digestiv, 70% din medicamentele destinate afecţiunilor sistemului nervos şi 80% din medicamentele pentru tratarea bolilor reumatice.

"Nu vom face decât să omorâm industria locală de medicamente generice, cu efecte deosebit de grave asupra economiei româneşti şi catastrofale pentru pacienţi, care nu vor mai beneficia de medicamente cu preţuri accesibile", susţine Dragoş Damian.








×
Subiecte în articol: bolnavi
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close