Antena 3 CNN Actualitate Inedit 20 mai, Ziua Mondială a albinelor

20 mai, Ziua Mondială a albinelor

Ziua mondială a albinelor este marcată, în fiecare an, la 20 mai pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare.

20 mai, Ziua Mondială a albinelor
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    20 Mai 2021   •   15:48

La 20 mai 1734, se năștea slovenul Anton Jansa, considerat un pionier al apiculturii moderne.

Sărbătoarea a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Slovenia.

Cu prilejul proclamării, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, a subliniat: “Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării.”

Statisticile arată că, la nivel global, în ultima sută de ani, populaţia de albine s-a redus cu 30%

În România, însă, numărul familiilor de albine a crescut cu aproape un milion, în ultimii 10 ani.

În 2019-2020, România ocupa locul doi în UE, după Spania, la număr de familii de albine. În schimb, la noi, numărul apicultorilor s-a înjumătăţit în ultimul deceniu.

Albinele sunt o problemă peste tot în lume: micile insecte nu mai polenizează – şi astfel, culturi întregi sunt compromise.

Cancelarul Angela Merkel a înfruntat fără rezerve râsetele din Bundestag şi, după referiri la Iran şi Coreea de Nord, i-a îndemnat pe politicieni să nu ignore problema albinelor.

„Aş vrea să închei cu ceva pe care mulţi l-ar putea considera nesemnificativ dar care eu cred că este foarte important: Pe 20 mai, săptămâna viitoare, vom marca pentru prima oară Ziua Mondială a Albinelor” – Angela Merkel – cancelarul Germaniei

Germania este printre suporterii cei mai activi în interzicerea neonicotinoidelor, pesticide care fac rău albinelor. România se opune acestor restricţii totale, pentru că ne-ar afecta grav productivitatea anumitor culturi agricole expuse dăunătorilor, mai ales cele de porumb.

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine

Albert Einstein obişnuia să spună că “atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”.

Cea mai „bătrână” albină cunoscută are 100 de milioane de ani. Este conservată într-un fragment de chihlimbar, descoperit în Myanmar, Birmania.

Tradiția noastră populară spune că va ploua dacă albinele nu îşi părăsesc stupul și că vei avea noroc dacă îţi intră o albină în casă.

×
Subiecte în articol: albine miere polen
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close