Antena 3 CNN Actualitate Inedit 89 de vieţi îngropate sub 300 de mii de metri cubi de nămol. Tragedia uitată de la Certej

89 de vieţi îngropate sub 300 de mii de metri cubi de nămol. Tragedia uitată de la Certej

89 de vieţi îngropate sub 300 de mii de metri cubi de nămol. Tragedia uitată de la Certej
Sursa foto: sursa foto: Historia
02 Iul 2018   •   16:09

Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara, a provocat în zorii zilei de 30 octombrie 1971 cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii '70.

În dosarul anchetei făcute de Procuratura Judeţeană Hunedoara, se menţionează că valul acid de steril a înghiţit, într-un sfert de oră,   89 de oameni şi a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe  individuale.

Amploarea dezastrului a fost ascunsă de autorităţile comuniste pentru a nu fi obligate să declare doliu naţional. După un an de cercetări şi  audieri, ancheta a decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute, nimeni nefiind vreodată condamnat pentru moartea celor 89 de  persoane. Filmul tragediei de la Certej este povestit de supravieţuitorii şi martorii la teribilele evenimente din acea toamnă.

Continuarea, pe Historia.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close