Antena 3 CNN Actualitate Inedit Înapoi la școală, la 98 de ani. O femeie din Kenya, exemplu pentru următoarea generație

Înapoi la școală, la 98 de ani. O femeie din Kenya, exemplu pentru următoarea generație

Priscilla Sitienei împlinește 99 de ani vineri. Femeia stă într-o sală de clasă din Valea Riftului, Kenya, și ia notițe alături de colegi, care sunt toți cu peste opt decenii mai tineri decât ea.

Înapoi la școală, la 98 de ani. O femeie din Kenya, exemplu pentru următoarea generație
Sursa foto: Twitter/ Kenyan Facts
de Cerasela Stafie    |    09 Feb 2022   •   22:41

Îmbrăcată în uniforma școlară formată dintr-o rochie gri și pulover verde, Sitienei povestește că s-a întors la ore pentru a da un exemplu bun strănepoților săi și pentru a urma o nouă carieră.

”Mi-ar plăcea să devin medic pentru că am fost moașă”, a spus ea pentru Reuters, adăugând că copiii ei i-au susținut decizia.

Guvernul țării din Africa de Est a început să subvenționeze costul școlii primare în 2003, permițând unor membri mai în vârstă ai societății care nu-și terminaseră studiile în tinerețe să-și reînvie visele.

Acest lucru i-a făcut vedete pe unii dintre elevii bătrâni, inclusiv pe Sitienei, care a călătorit la Paris anul trecut pentru lansarea unui film despre viața ei, intitulat „Gogo”. „Gogo” înseamnă ”bunica” în limba ei natală Kalenjin. De asemenea, va merge în curând la New York pentru lansarea filmului.

Sitienei, care este în clasa a șasea, spune că obiectivele ei erau mult mai practice decât să devină vedetă de cinema

Ea a spus că i-a venit ideea când strănepoata ei a abandonat școala după ce a rămas însărcinată. ”Am întrebat-o în glumă dacă i-a mai rămas un sold de taxe la școală și a spus da, așa că i-am spus că îl voi folosi ca să îmi continui studiile.”

Sperase că strănepoata ei își va reveni la școală, a spus ea, dar când a refuzat, Sitienei a decis să meargă singură.

Bătrâna a povestit că se implică cu drag în activitățile școlare alături de ceilalți copii, inclusiv la orele de educație fizică. "Mă mențin în formă. Pot să sar, deși nu atât de mult pe cât pot ei, dar măcar îmi mișc corpul. Aceasta este bucuria mea", a spus ea.

Profesorii ei se folosesc experiența ei vastă pentru a păstra liniștea în timpul lecțiilor. "O fac să fie monitorul meu de clasă, care caută generatorii de zgomot. Și a reușit să facă treaba asta. Când ies afară, clasa rămâne tăcută", a spus Leonida Talaam, una dintre profesoare.

×
Subiecte în articol: batrana şcoală cariera Kenya
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close