Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum să-ți faci mașina să meargă cu ulei de gătit

Cum să-ți faci mașina să meargă cu ulei de gătit

Pentru că prețurile carburanților sunt din ce în ce mai mari, mulți șoferi se gândesc cum să facă economie de combustibil sau chiar să găsească soluții alternative.

Cum să-ți faci mașina să meargă cu ulei de gătit
de Gabriel Dano    |    15 Iun 2022   •   19:25

Una dintre aceste soluții ar fi folosirea uleiului de gătit pe post de combustibil. Ideea a fost preluată din Occident de unii români și adapatată neaoș. Potrivit celor care au pus-o în practică deja, metoda merge aplicată numai la mașinile mai vechi, care funcționează pe motorină.

Cei care au testat-o prima dată pe piață au fost taximetriștii. Aceștia și-au dat seama că motoarele diesel pot folosi ca și combustibil alternativ uleiul de gatit. În Occident există rafinării specializate care produc ulei din rapiță ori din deșeuri de ulei alimentar, care este transformat in biodiesel.

Unii șoferi români s-au dovedit însă inventivi și au înlocuit biodieselul cu o variantă autohtonă - uleiul de la shaormerie, dar, atenție: acesta nu poate fi turnat pur și simplu în rezervor.

Cei care au pur în practivă metoda spun că îl încălzesc pe aragaz în vase mari până ce se lichefiază și îl filtrează. Motorul diesel al mașinii functionează foarte bine și numai cu uleiul ars, însa acesta este de palmier, iar uleiul este destul de vâscos, existând riscul de a infunda filtrele și injectoarele mașinii, afirmă un șofer, potrivit Cancan.

“Cea mai sigura metodă este amestecul în proporție de 50% cu motorina. Se toarnă mai întâi uleiul în rezervor, iar apoi se alimentează cu motorina. Pui 5 litri de ulei, adaugi 5 de motorină. În acest fel se face și amestecul bine datorită presiunii de la pompa” a spus acesta. În timpul verii, când temperaturile de afară sunt ridicate, se poate mări proporția de ulei din amestec.

Însă, din punct de vedere al siguranței utilizarii uleiului asupra motorului mașinii părerile sunt împărțite. Forumurile automobiliștilor sunt pline de pareri pro sau contra.

“Exploatarea este sigură pentru motoarele diesel clasice, respectiv pentru mașinile mai vechi, dacă se păstrează proporția amestecului. Chiar arderea va fi mai bună, iar consumul de carburant se reduce, pentru că temperatura de ardere a uleiului este mai ridicată.

Singurul dezavantaj este faptul că filtrul de combustibil va fi schimbat mai des, pentru că se colmatează cu resturile de ulei”, a explicat un mecanic auto care “merge” și el pe amestecul de ulei.

×
Subiecte în articol: ulei motorina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close