Antena 3 CNN Actualitate Inedit Americanii au proiectat farfurii zburătoare, în anii ’50, bazate pe ideea unui român

Americanii au proiectat farfurii zburătoare, în anii ’50, bazate pe ideea unui român

Americanii au proiectat farfurii zburătoare, în anii ’50, bazate pe ideea unui român
Sursa foto: foto: Pixabay.com
13 Iul 2018   •   17:27

Un document fascinant a fost descoperit în Arhivele Naționale din Statele Unite ale Americii - aviația militară americană a lucrat în anii '50 la o farfurie zburătoare, iar proiectul se baza pe efectul Coandă

Aeronava se numea Project 1794 și a fost proiectată de către US Air Force și de Avro Canada în anii '50, mai exact prin 1956, potrivit Adevărul.

Într-un memo declasificat de curând, care pare să fi fost concluzia de la finalul proiectării, farfuria zburătoare ar fi fost capabilă de viteze Mach 3 sau Mach 4, adică aproape 5.000 de kilometri pe oră și s-ar fi deplasat la 30 de kilometri altitudine, cu o autonomie de 1.850 de kilometri.

Din ce se poate vedea în imagini și în prototip, farfuria zburătoare s-ar fi deplasat prin rotirea unui disc exterior sub efectul Coandă, numit așa după românul Henri Coandă.  Prototipul ar fi fost în stare să decoleze vertical.

Nu există informații asupra motivului pentru care documentele au fost secrete timp de 64 de ani, dar nu sunt primele informații interesante care ies la suprafață după declasificare.

×
Subiecte în articol: Henri Coanda
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close