Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cer neobișnuit de roșu în București. Apus de soare pe fundal de nori cu formă de rulou

Cer neobișnuit de roșu în București. Apus de soare pe fundal de nori cu formă de rulou

Bucureștenii au avut un apus de soare proiectat pe un fundal de nori care anunța furtuna.

Cer neobișnuit de roșu în București. Apus de soare pe fundal de nori cu formă de rulou
Sursa foto: Laura Stone /Facebook
de S.T.    |    05 Mai 2020   •   19:51

Climatologul Roxana Bojariu a explicat imaginile extraordinare.

„Avem de-a face cu niște nori mai deosebiți, nori cu extindere pe orizontală, care au formă de rulou. Ei sunt asociați de obicei cu nori de furtună și vin în fața furtunii, ne avertizează că urmează intensificări de vânt și manifestări ale unor furtuni puternice, ce vin în spate.

Dar pe fundalul acestor nori avem lumina de apus și știm că lumina vizibilă, pe care ochiul nostru o percepe, e compusă din mai multe radiații cu lungimi de undă diferite – lungimile de undă scurtă sunt cele violet, albastru, iar cele de undă lungă sunt roșii. Atunci când soarele este la răsărit sau la apus, (lumina – n.r.) traversează o mai mare distanță prin atmosferă până să ajungă la ochiul observatorului, comparativ cu lumina de amiază. Și atunci, datorită caracteristicilor compoziției atmosferei, mărimii moleculelor de azot, de oxigen, a altor ingredienți din atmosferă, aceste unde cu lungimi diferite se comportă diferit, se împrăștie.

La răsărit și la apus, lumina ajunge cu componenta roșie, cea care este cel mai puțin împrăștiată, datorită lungimii de undă mai mari. Și pe fondul acestor nori, ne dau aceste imagini extraordinare care au fost surprinse”, a explicat climatologul Roxana Bojariu la Digi24.

×
Subiecte în articol: apus Soare
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close