Antena 3 CNN Actualitate Inedit Arcul de Triumf, la un pas să fie dărâmat

Arcul de Triumf, la un pas să fie dărâmat

Arcul de Triumf, la un pas să fie dărâmat
Sursa foto: foto: captura Antena 3
01 Dec 2016   •   17:03

Academicianul Mircea Malita a povestit în exclusivitate pentru Adevarul cum a vrut Ana Pauker să distrugă Arcul de Triumf şi cine şi cum a împiedicat acest lucru.

În anii de după al Doilea Război Mondial, nelipsit de încordări, probleme şi tensiuni, s-au ivit momente dramatice şi neaşteptate. Astfel apare un moment neaşteptat în timpul domniei Anei Pauker ca Ministru al Afacerilor Străine din România, între anii 1947 şi 1952. Această persoană venită de la Moscova a avut iniţiativa nefericită să facă un gest ”patriotic” constând în dărâmarea Arcului de Triumf.

Evident că, acest monument mărturiseşte pentru foarte multe momente mari din ţara noastră, în fond crearea României.  Acest lucru nu a fost cunoscut de nimeni, în afară de un mic grup din jurul Anei Pauker. Dar, Gheorghe Gheorghiu Dej a aflat de această iniţiativă, şi atunci a încercat să o împiedice. Cum s-au desfăşurat evenimentele, se poate observa din următoarea relatare, pe care i-o datorăm unui martor al evenimentelor.   

Felul în care s-au derulat ele a fost povestit de către Pavel Feodorovici Iudin, care conducea revista Pacea Trainică de la Bucureşti, şi care a fost sesizat de Gheorghe Gheorghiu Dej, cu rugămintea de a-l ajuta să o împiedice pe Ana Pauker de la un gest nesăbuit.   Personajul respectiv a ţinut în tăcere acest moment delicat şi complicat, până când într-un târziu, la o reuniune la Moscova, cu oameni importanţi din U.R.S.S., interesaţi de relaţiile cu România, a fost invitat şi el.

Mai mult, pe adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: Arcul de Triumf
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close