Antena 3 CNN Actualitate Inedit Arheologii israelieni au găsit o lampă veche de 1.900 de ani: "Era menită să aducă noroc"

Arheologii israelieni au găsit o lampă veche de 1.900 de ani: "Era menită să aducă noroc"

Arheologii israelieni au descoperit o lampă rară de bronz, menită să aducă noroc, a anunţat Autoritatea pentru Antichităţi din Israel.

Arheologii israelieni au găsit o lampă veche de 1.900 de ani: "Era menită să aducă noroc"
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    06 Mai 2021   •   11:13

Lampa cu ulei de acum 1.900 de ani a fost descoperită în timpul unor excavări pe vechiul drum de pelerinaj din Autoritatea pentru Antichităţi din Israel.

Artefactul a fost descoperit în fundaţia unei clădiri situate pe acest drum, potrivit Global Times.

Arheologii au spus că lampa a fost lăsată intenţionat acolo, pentru a aduce noroc rezidenţilor acelei clădiri în timpul perioadei romane. 

Asemenea obiecte ascunse în fundaţie erau un lucru obişnuit în acea perioadă, şi scopul lor era să aducă noroc şi să asigure existenţa continuă a clădirii şi a locuitorilor acesteia.

"Faptul că lampa era depozitată aici atestă importanţa clădirii, care, bănuim, era legată de protecţia Bazinului Siloam, principala sursă de apă a oraşului" au spus arheologii. 

Lampa e decorată cu ceva ce aduce cu un motiv artistic roman, similar unei măşti teatrale. 

"Lampa ar fi putut fi ataşată unui obiect plat sau unui perete, putea fi folosită ca lampă de perete, însă în niciu caz nu ar tebui exclusă posibilitatea ca aceasta să fie folosită într-un fel de ceremonie", au concluzionat cercetătorii.

×
Subiecte în articol: lampă descoperire arheologi
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close