Antena 3 CNN Actualitate Inedit Au ridicat o piramidă din craniile lor! 10.000 de eroi români uciși mișelește de către ruși

Au ridicat o piramidă din craniile lor! 10.000 de eroi români uciși mișelește de către ruși

Au ridicat o piramidă din craniile lor! 10.000 de eroi români uciși mișelește de către ruși
Sursa foto: sursa foto: A1 Premium
13 Noi 2019   •   16:38

În lagărul nr.33 al NKVD din Bălți (actualmente Republica Moldova) au fost uciși, în 1944, 2.361 de prizonieri români. Aceasta este cifra ”oficială”, pentru că una exactă nu se va cunoaște niciodată. Jumătate de secol nu s-a știut nimic. Apoi oasele au fost găsite și, din ele, s-a făcut o piramidă imensă, acoperită cu pământ. ”Katyn” - ul nostru, al românilor!

Cei mai bătrâni dintre bătrânii orașului Bălți, astăzi în Republica Moldova, își mai aduc aminte de acea zonă din partea de nord-est a orașului. Acolo, râul Răut, cel mai mare afluent al Nistrului, făcea o mlaștină. Bolșevicii ridicaseră un lagăr de concentrare, numărul 33 al NKVD, ”Narodnîi komissariat vnutrennih del”, Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne, precursorul KGB-ului. În 1944, în plină ofensivă, armata sovietică ia un număr mare de prizonieri, de toate națiile. Eroii români nu mai au voie, după actul de la 23 august, să mai lupte contra sovieticilor, așa că mulți dintre se predau fără a mai trage un singur glonț. Mărturiile multora dintre supraviețuitori arată că ai lor camarazi au fost uciși direct acolo, pe front, cu un glonț în cap. Ceilalți au ajuns în lagărele de pe tot cuprinsul URSS.

Continuarea, A1 Premium.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close