Antena 3 CNN Actualitate Inedit Unul dintre fructele noastre favorite ar putea dispărea

Unul dintre fructele noastre favorite ar putea dispărea

Unul dintre fructele noastre favorite ar putea dispărea
02 Dec 2015   •   18:41

Bananele, unele dintre fructele noastre favorite, ar putea disparea in curand, ele fiind amenintate de o ciuperca ce nu poate fi pentru moment starpita.

Deja aceasta e prezenta pe toate continentele, in toate tarile in care cresc banane, informeaza Medical Daily, care citeaza un raport publicat de jurnalul PLOS Pathogens.

Oamenii de stiinta au descoperit abia recent cauza decimarii bananelor din ultimii zeci de ani. Ulterior, au localizat ciuperca "Tropical Race 4" pe toate continentele, potrivit ziare.com.

In 2013, aceasta a ajuns in sudul Asiei, Orientul Mijlociu si chiar Africa, afectand tari ca Australia, China, Filipine, Iordania, Mozambic, Pakistan si nu numai. Plantatiile au fost pur si simplu distruse. Ciuperca imbolnaveste planta de o boala fara leac, solul ramanand contaminat ani buni.

O alta ciuperca aproape ca a ras de pe fata pamantului doua soiuri de banane din Costa Rica si Panama, in anii '60. 20 de ani le-a luat oamenilor de stiinta sa afle despre ce ciuperca era vorba: Fusarium oxysporum. In acest caz, ciuperca este activa in sol timp de 30 de ani.

Bananele Cavendish, cele mai raspandite, atacate de ciuperca in prezent, au inceput sa fie crescute chiar cand unul dintre cele doua soiuri aproape disparuse in anii '60 (mai ramasesera mici plantatii in Thailanda). Si ciuperca mortala din prezent e inrudita cu cea care a facut ravagii in urma cu 55 de ani.

Banana Cavendish este un aliment universal, identic de oriunde ar fi achizitionat, deoarece nu exista vreo diversitate genetica, plantele fiind toate clone. Cavendish este singura varietate cultivata anual de exportatori.

Singura varianta vazuta de oamenii de stiinta in prezent este crearea unei noi varietati de banana, rezistenta la aceasta ciuperca.


×
Subiecte în articol: banana
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close