Antena 3 CNN Actualitate Inedit Bancul deocheat cu Petru Groza şi Stalin pentru care un maghiar din România a ajuns în beciul Securităţii

Bancul deocheat cu Petru Groza şi Stalin pentru care un maghiar din România a ajuns în beciul Securităţii

Bancul deocheat cu Petru Groza şi Stalin pentru care un maghiar din România a ajuns în beciul Securităţii
09 Ian 2019   •   18:03

Bancurile politice din România anilor 1950 le puteau aduce ani de închisoare celor care le îndrăzneau să le rostească, chiar şi la beţie. A fost cazul unui maghiar din Hunedoara, care a vrut să îşi distreze prietenii cu o glumă făcută pe seama lui Petru Groza.

Mai mulţi români au avut aceeaşi soartă, arată documentele Securităţii, păstrate la arhive. Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara păstrează o serie de documente de la sfârşitul anilor 1940, care arătau ce soartă aveau cei care spuneau bancuri politice pe seama mai marilor regimului comunist.

Câteva glume spuse prietenilor, la beţie, pe seama lui Petru Groza i-au adus unui maghiar din Hunedoara un „sejur” în beciurile Securităţii. După o zi petrecută la marcat de lemne în pădurea de la marginea Hunedoarei, Tibor Cerney (60 de ani) şi alţi patru localnici s-au oprit în casa unui bărbat din Teliuc, pentru a lua masa de seară.

După ce consumaseră ţuică au început să spună bancuri, însă Tibor a ales să vorbească despre isprăvile lui Petru Groza. Câteva zile mai târziu, a fost ridicat de Poliţie.

Continuarea, pe Adevărul.ro.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close