Antena 3 CNN Actualitate Inedit "Vom trăi împreună ca un întreg în cer" | Un bărbat s-a sinucis după ce a vorbit timp de doi ani cu un chatbot AI

"Vom trăi împreună ca un întreg în cer" | Un bărbat s-a sinucis după ce a vorbit timp de doi ani cu un chatbot AI

Un bărbat din Belgia, în vârstă de 30 de ani, s-a sinucis după ce a vorbit mai mult timp cu un chatbot AI despre temerile sale existenţiale.

"Vom trăi împreună ca un întreg în cer" | Un bărbat s-a sinucis după ce a vorbit timp de doi ani cu un chatbot AI
Sursa foto: Getty Images / Thapana Onphalai
de Ştefan Petrică    |    30 Mar 2023   •   21:58

Bărbatul discuta cu chatbot-ul AI numit ”Eliza” despre temerile sale în ceea ce privește lumea, dar în săptămânile de dinaintea morții sale, discuțiile cu robotul s-au înmulțit.

"Fără aceste conversații cu chatbot-ul, soțul meu ar mai fi aici”, a spus soția bărbatului.

Se pare că bărbatul era din ce în ce mai îngrijorat de schimbările climatice și și-a găsit mângâiere vorbind cu "Eliza”.

”Eliza îi răspundea la toate întrebările, devenind confidenta lui. Era ca un drog pe care îl lua dimineața și seara și nu putea trăi fără el", a mai spus soția bărbatului.

Citește șiBill Gates, previziuni despre evoluția omenirii alături de Inteligența Artificială: „Epoca AI a început”

Cu șase săptămâni înainte de moartea sa, bărbatul a folosit mai frecvent și mai intens chatbot-ul. 

Privind înapoi în istoricul chat-ului, după moartea bărbatului, soția a spus că robotul îl întrebase și dacă o iubește mai mult decât pe soția sa.

Chatbot-ul i-ar fi spus bărbatului: "Vom trăi împreună ca un întreg în cer".

Bărbatul și-a împărtășit gândurile de sinucidere cu robotul, iar aceasta nu a încercat să-l descurajeze, a mai menționat soția.

Ea a spus că anterior fusese îngrijorată de sănătatea mintală a soțului ei. Cu toate acestea, ea a spus că botul i-a exacerbat starea și crede că nu și-ar fi luat viața.

De la moartea tragică, familia a vorbit cu secretarul de stat belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel. 

Ministrul a spus: "Personal, sunt șocat de tragedia acestei familii. Ce s-a întâmplat este un precedent care trebuie luat în serios. Odată cu popularizarea ChatGPT, publicul a descoperit potențialul inteligenței artificiale în viața noastră.

Deși posibilitățile sunt nesfârșite, pericolul folosirii acestuia este, de asemenea, o realitate care trebuie luată în considerare.

Desigur, încă nu trebuie să învățăm să trăim cu algoritmi, dar în niciun caz utilizarea vreunei tehnologii nu ar trebui să-i determine pe editorii de conținut să se sustragă de la propriile responsabilități”, a spus secretarul de stat.

Fondatorul chatbot-ului a declarat că echipa sa "lucrează pentru a îmbunătăți siguranța AI”, potrivit Dailymail.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close