Antena 3 CNN Actualitate Inedit Bizara legătură dintre curcubeu şi schimbarea de sex

Bizara legătură dintre curcubeu şi schimbarea de sex

Bizara legătură dintre curcubeu şi schimbarea de sex
Sursa foto: foto: pixabay.com
05 Iul 2016   •   09:03

În tradiția populară se crede că banalul curcubeu poate să schimbe sexul. Această interesantă superstiţie a fost culeasă acum mai bine de un secol de către folcloristul Artur Gorovei, din mai multe regiuni ale României.

Chiar dacă în ultimii ani ne-am obişnuit să ne raportăm la curcubeu ca la un simbol al libertăţii de exprimare sexuală, este bine să nu uităm că minunatul fenomen meteo ascunde în spatele lui (dincolo de explicaţiile ştiinţifice) o mulţime de legende surprinzătoare, cu semnificaţii dintre cele mai diverse, scrie adevarul.ro.

De altfel, curcubeul este o parte a mai multor religii ale lumii, inclusiv în cele care au influenţat profund istoria, cum este creştinismul. Cu toate că legătura dintre obiceiurile sexuale şi curcubeu pare să fie una relativ recentă (apropo de faptul că imaginea curcubeului a fost preluată ca simbol de către mişcarea gay), în folclorul românesc de acum mai bine de un secol au fost descoperite conexiuni surprinzătoare între amintitul fenomen meteorologic şi sexualitate.

Aflăm acest lucru din volumul „Credinţe şi superstiţii ale poporului român”, lucrarea de căpătâi a marelui etnograf român Artur Gorovei, apărută în anul 1915 sub înaltul patronaj al Academiei Române. Mai exact, ni se dezvăluie că în mai multe zone de pe teritoriul românesc (Bucovina, sudul Moldovei, estul Transilvaniei) circula, pe la 1913-1914, superstiţia că sexul oamenilor poate fi schimbat chiar de către curcubeu.

„Când cineva se va duce în genunchi să bea apă de unde bea şi curcubeul, de va fi fată, flăcău se va face, iar de va fi flăcău, se va preface în fată”, consemnează Artur Gorovei. Absolut surprinzător, credinţe surprinzătoare se pot regăsi şi în Liban şi Afganistan, cu diferenţa că acolo se crede că schimbarea de sex se va produce în cazul în care o persoană va trece pe sub curcubeu.

Evident, legile fizicii ne spun că nimeni nu poate trece pe sub curcubeu şi nici nu poate să-i găsească acel capăt „prin care bea apă”. Fiind un fenomen bazat refracţie, în care privitorul este interpus între soare şi arcul multicolor de pe cer, trecerea pe sub curcubeu înseamnă, de fapt, dispariţia lui, căci se anulează una dintre condiţiile de bază ale formării lui. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul căutării capătului.

 

 

×
Subiecte în articol: curcubeu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close