Antena 3 CNN Actualitate Inedit Blestemul mănăstirii care l-a adăpostit pe fiorosul hatman Mazepa. Comuniştii au surpat-o în Dunăre cu remorcherele

Blestemul mănăstirii care l-a adăpostit pe fiorosul hatman Mazepa. Comuniştii au surpat-o în Dunăre cu remorcherele

Blestemul mănăstirii care l-a adăpostit pe fiorosul hatman Mazepa. Comuniştii au surpat-o în Dunăre cu remorcherele
Sursa foto: foto: Arhiva BVAU
13 Iul 2017   •   10:31

Biserica „Sfântul Gheorghe din Galaţi” din Galaţi a fost arsă şi prădată de zeci de ori, dar a reuşit să facă faţă tuturor vitregiilor, mai puţin comunismului. Deşi era veche de peste 300 de ani, a fost demolată fără milă în anul 1962 din cauza ambiţiilor activiştilor de a „curăţa” malul Dunării de „clădiri care propagă ideologii greşite”.

Noaptea de 29 spre 30 octombrie 1962 a rămas în istoria oraşului Galaţi ca momentul în care o parte importantă din istoria seculară a urbei a fost, pur şi simplu, pulverizată. La ordinul „conducerii superioare de partid şi de stat”, angajaţii întreprinderii de navigaţie Navrom Galaţi au legat cu cabluri groase biserica seculară „Sfântul Gheorghe” şi au tras-o cu remorcherele în Dunăre, aruncând în neant dovezi arheologice de o valoare inestimabilă. Pentru a masca dezastrul, pe locul bisericii a fost construit, în pripă, un bloc, sub temelia căruia zac acum, risipite, sfărâmate, osemintele unor mari oameni ai istoriei europene şi comori ale artei medievale.

Continuarea, pe Adevărul.ro.

 

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close