Antena 3 CNN Actualitate Inedit Blestemul tezaurului Cloșca cu puii de aur există? Misterul morții lui Alexandru Odobescu

Blestemul tezaurului Cloșca cu puii de aur există? Misterul morții lui Alexandru Odobescu

Blestemul tezaurului Cloșca cu puii de aur există? Misterul morții lui Alexandru Odobescu
Sursa foto: foto: Agerpres
24 Mai 2018   •   19:43

Moartea lui Alexandru Odobescu, în 1895, a fost mai puţin înţeleasă şi mai mult romantizată, totul punându-se pe seama unui chagrin d’amour, coroborat cu un aşa-zis blestem al „Cloştii cu puii de aur”. Mai exact, ar fi fost vorba de scandalul iscat de relaţia extraconjugală a istoricului cu Hortensia Racoviţă, dar şi de neputinţa de a publica în întregime cartea cu care se identifica, cea despre tezaurul de la Pietroasa. În cele ce urmează, radiografiem perioada şi aşezăm în context gestul lui Odobescu, oferind şi câteva posibile explicaţii.

Orice s-ar spune, tragica dispariţie oferea ziarelor vremii şansa de a vorbi fie de un „roman”, fie de o „catastrofă”. Cel puţin „Gazeta Poporului” utiliza ambii termeni, adăugând, pentru a se vinde şi mai bine, o doză în plus de mister: „[…] amicul ce ne comunică aceste amănunte, cu cea mai sinceră emoţiune, ne roagă să-i păstrăm anonimul, dintr-un exces de delicateţă”.

Continuarea, pe stelian-tanase.ro.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close