Antena 3 CNN Actualitate Inedit Sfârșitul lumii, explicat de un fizician britanic. "Timpul se va sfârși, este inevitabil"

Sfârșitul lumii, explicat de un fizician britanic. "Timpul se va sfârși, este inevitabil"

Fizicianul britanic Brian Cox, cunoscut generației '80 din secolul trecut și ca muzician, a explicat într-un documentar BBC că lumea, așa cum o cunoaștem astăzi, este sortită pieirii și că va veni un moment când, pur și simplu, timpul va înceta să mai existe.

Sfârșitul lumii, explicat de un fizician britanic. "Timpul se va sfârși, este inevitabil"
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    12 Ian 2022   •   16:23

"Universul nostru este o enigmă, un paradox inepuizabil. Există trilioane de planete și una dintre ele a creat ființe capabile să contemple această dramă cosmică", menționează el.

Potrivit oamenilor de știință, Universul cunoscut există de aproximativ 13,8 miliarde de ani, iar omenirea, de doar aproximativ 200.000 de ani, civilizația umană bazată pe colaborare în cadrul societăților ierarhizate fiind și mai tânără.

Practic, existența omenirii înseamnă doar ceva mai mult de o miime din existența Universului.

Unii cercetători invocă acest lucru drept argument statistic că umanitatea nu poate fi singura civilizație din Univers.

Indiferent dacă suntem sau nu cu adevărat singuri în Cosmos, sfârșitul tuturor lucrurilor și implicit, al timpului, va surveni  atunci când forțele gravitaționale vor deveni foarte puternice.

Totul se va acumula într-o singularitate în care timpul nu există.

Universul: s-a născut din distrugerea unei singularități, va sfârși într-o singularitate

O astfel de singularitate, cu dimensiune zero, temperatură și presiune infinite și unde timpul nu există, a precedat apariția Universului nostru iar "explozia" sa a creat Universul nostru, potrivit teoriei cosmologice larg acceptate, numită și Teoria Big Bang.

Un proces invers, sub influența forțelor gravitaționale, va duce la o singularitate similară.

"Forțele gravitaționale vor ajunge atât de puternice, încât, în mod inevitabil, singularitatea așteaptă sfârșitul timpului, când toate căile se vor termina”, spune Brian Cox în documentarul BBC.

El a atras atenția asupra găurilor negre, capcane cosmice care absorb materia înconjurătoare și care sunt caracterizate de un "orizont de evenimente" dincolo de care timpul este distorsionat iar atracția gravitațională, imposibil de învins. 

"Găurile negre constituie sfârșitul timpului și spațiului. Așadar, când te uiți la o gaură neagră - și există una în centrul galaxiei noastre -  vezi, de fapt, sfârșitul timpului", explică fizicianul.

Foto: Inele de materie în jurul unei găuri negre, surprinse cu mijloace de detecție cosmice cu raze X. Gaura neagră din imagine este parte a sistemului binar V404 Cygni, situat la aproximativ 7.800 ani lumină de Pământ

×
Subiecte în articol: Brian Cox sfarsitul lumii
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close