Antena 3 CNN Actualitate Inedit Calendarul foilor de ceapă 2024 | Prognoza meteo după metoda din bătrâni, pentru fiecare lună a noului an

Calendarul foilor de ceapă 2024 | Prognoza meteo după metoda din bătrâni, pentru fiecare lună a noului an

Calendarul foilor de ceapă, folosit de bunicii noștri, nu ar da greș niciodată în aflarea vremii noului an. Pentru 2024 veștile nu sunt foarte bune.

de Ioana Mircea    |    30 Dec 2023   •   12:00

2024 se anunţă un an secetos. Este concluzia la care au ajuns cei care păstrează încă tradiţia calendarului cepei, veche de sute de ani, care, spun cei din Banatul Montan nu dă greş niciodată.

Cu ajutorul unor cepe și al unui pumn de sare, se poate afla cu precizie cum va fi vremea în fiecare lună a anului.

Calendarul de ceapă se face în seara de Anul Nou pentru a știi la ce trebuie să te aștepți în noul an. Dacă acesta va fi ploios sau secetos. Astfel, în ajunul Anului Nou, se iau 12 foi de ceapă identice, se așază peste calendarul de la biserică și se botează cu numele lunilor din an.

Citește și: Produsele care se scumpesc în România, din 2024. Pentru ce vor plăti românii mai mult

Pe fiecare foaie de ceapă se pune câte un pic de sare iar apoi se așează pe calendar, în dreptul fiecărei luni. Ulterior, ''Calendarul'' se pune într-o cameră răcoroasă, în care se intră foarte rar şi se lasă până dimineaţa.

A doua zi, venim şi ne uităm şi notăm cum este fiecare lună. Dacă în interiorul foii de cepe s-a făcut apă, acea lună va fi ploioasă, dacă sarea a rămas intactă, acea lună va fi secetoasă.

În 2024, Ianuarie, Februarie și Martie vor fi luni secetoase, Aprilie va fi o lună ploioasă. Secetă va fi în Mai și Iunie. În Iulie și August va ploua. În Septembrie va fi secetă, în Octombrie va ploua și în Noiembrie și Decembrie va fi din nou secetă, potrivit Calendarului cepei.

O altă metodă de aflare a vremii este cea care se refera la intervalul dintre Crăciun şi pâna la Bobotează. Bătrânii satelor spun că așa cum e vremea în acele zile, așa vor fi cele 12 luni ale anului ce urmează.

×
Subiecte în articol: calendar 2024 vreme prognoza meteo ceapa
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close