Antena 3 Actualitate Inedit Ce a ascuns Ceauşescu! Cât de mult a fost afectată populația României de accidentul de la Cernobîl

Ce a ascuns Ceauşescu! Cât de mult a fost afectată populația României de accidentul de la Cernobîl

23 Mai 2019   •   16:34
Ce a ascuns Ceauşescu! Cât de mult a fost afectată populația României de accidentul de la Cernobîl

În România anului 1986, populaţia a aflat cu întârziere despre ce s-a întâmplat la Cernobîl. La mai bine de cinci zile de la accident, sovieticii ţineau autorităţile române încă "în ceaţă".

La 30 aprilie, direcţia vântului dinspre Kiev se schimbase brusc şi norul radioactiv care măturase deja nordul continentului european atinsese şi teritoriul românesc. La aproape o săptămână după explozia de la Cernobîl, chiar de "1 Mai Muncitoresc", Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre efectele catastrofei în România..

Era o întâlnire “epocală” la care Ceauşescu a decis să informeze populaţia din zonele afectate de norul radioactiv, doar pe jumătate, şi să formeze o comisie de control asupra cazului, condusă de "savantul de renume mondial", Elena Ceauşescu. Fatalitatea face ca între timp, populaţia din România să iesă la iarbă verde şi petrecuse în natură zilele libere de 1 Mai.

Continuarea, pe Historia.ro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close