Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ce simbolizează, de fapt, salbele ţigăneşti. Unde sunt făcuți bănuţii de aur

Ce simbolizează, de fapt, salbele ţigăneşti. Unde sunt făcuți bănuţii de aur

Ce simbolizează, de fapt, salbele ţigăneşti. Unde sunt făcuți bănuţii de aur
Sursa foto: foto: pixabay.com
05 Ian 2017   •   11:45

Vestitele salbe ţigăneşti au origini româneşti, spun reprezentanţii romilor, însă în jurul lor au ajuns să se construiască, în timp, adevărate poveşti de viaţă. Fetele de măritat, de exemplu, pot intra într-o familie bună doar dacă au o salbă corespunzătoare.

Obiceiul salbelor este împrumutat de romi de la români, însă a devenit în timp unul dintre simbolurile etniei. „E un obicei pe care romii l-au împrumutat din zona Banatului, de la românii bănăţeni. E o soluţie pe care au adoptat-o pentru că, fiind nomazi, aveau nevoie să-şi investească banii în ceva de valoare, însă nu puteau investi în lucruri care să fie greu sau imposibil de transportat”, povesteşte Dorin Cioabă, regele internaţional al romilor.
 
A fost doar începutul pentru obiectul de podoabă care a devenit o adevărată marcă a comunităţii. Şi astăzi, aurul este principala avuţie a romilor, şi se consideră că eşti bogat în funcţie de aurul pe care îl deţii, nu de celelalte proprietăţi sau obiecte chiar dacă acestea, de multe ori, depăşesc aurul ca valoare.

Mai mult, pe adevarul.ro.

×
Parteneri
Restricții de circulație, pe cele mai mari artere din București, în acest weekend
x close