Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cel mai ingenios plan de evadare din timpul Holocaustului

Cel mai ingenios plan de evadare din timpul Holocaustului

La începutul anilor 2000, arheologii au descoperit indiciile celui mai ingenios plan de evadare din timpul Holocaustului.

Cel mai ingenios plan de evadare din timpul Holocaustului
Sursa foto: Pixabay.com
25 Mai 2020   •   19:43

Este vorba despre un tunel săpat cu mâna în zona unui sit al masacrului din timpul Holocaustului.

O echipă de cercetărori şi cartografi au afirmat că au descoperit un tunel secret, care pare a fi săpat cu mâna de câtre 80 de evrei, care voiau să evadeze din lagărul de exterminare nazist. Situl din Lituania, Ponar, deţine un număr masiv de gropi funerare şi morminte. Peste 100.00 de oameni au fost omorâţi, iar cadavrele lor au fost aruncate în gropi comune sau arse în timpul Holocaustului. Folosind radarul şi undele radio, specialiştii au scanat  nivelul subteran al pământului şi au descoperit un tunel lung de 38 de metri la doi metri adâncime.

În 2004, o echipă de cercetători a încercat să descopere structura, dar nu au găsit decât o intrare, însă noile descoperiri dezvăluie întreaga structură a tuneluilui, de la intrare până la ieşire. De asemenea, s-au descoperit probe ale efortului prizonierilor de a evada, scrie Descopera.

Peste 100.000 de persoane, dintre care 70.000 de evrei, au murit în zona Ponar. În 1943, când a fost clară preluarea Poloniei de către sovietici, naziştii au încercat să-şi acopere faptele. Au forţat un grup alcătuit din 80 evrei să dezgroape cadavrele, să le ardă şi să îngroape cenuşa. În aceea perioadă, grupul purta denumirea de ,,Leichenkommando” (unitatea cadavru). Unul dintre prizonierii evrei care făcea parte din grup şi-a dezgropat soţia şi două surori. Grupul ştia că după ce îşi vor termina treaba vor fi executaţi şi arşi la rândul lor, aşa că au creat un plan de evadare.

×
Subiecte în articol: Holocaust
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close