Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cel mai mare cadou - la propriu: un munte!

Cel mai mare cadou - la propriu: un munte!

Cel mai mare cadou - la propriu: un munte!
17 Dec 2015   •   20:27

In Norvegia a fost lansata o campanie care isi propune sa convinga oficialii sa ii daruiasca un munte Finlandei, care duce lipsa de relief muntos inalt.

Un grup de norvegieni vrea sa convinga autoritatile sa retraseze granita dintre cele doua tari, astfel incat varful muntelui Halti sa fie pe teritoriul Finlandei, relateaza The Telegraph, citat de ziare.com.

Muntele ar fi un cadou pentru Finlanda cu ocazia celei de-a 100-a aniversari de la declararea independentei tarii nordice.

Astfel, daca frontiera dintre Norvegia si Finlanda ar fi mutata cu 150 de metri spre nord si 200 de metri spre vest, Finlanda s-ar alege cu un nou cel mai inalt varf, in timp ce Norvegia ar pierde doar 0,015 kilometri patrati din teritoriu, sustin initiatorii campaniei.

Avand o altitudine de 1.365 de metri, varful Halti nici macar nu se inscrie pe lista celor mai inalti 200 de munti din Norvegia, in conditiile in care cel mai inalt punct din Finlanda este la ora actuala varful Halditsohkka, de 1.324 de metri.

"Ideea mea este ca acesta ar trebui sa fie un dar al poporului norvegian si sunt sigur ca poporul finlandez l-ar aprecia", a declarat Bjorn Geirr Harsson, geodezul care a organizat campania pe Facebook.

Judecand dupa comentariile pe Facebook la inedita campanie, norvegienii s-au aratat entuziasmati cu privire la aceasta idee.

"Norvegienii ar scrie istorie si ar deveni eroi nu doar in Finlanda, ci in intreaga lume", a scris un utilizator de Facebook, Jyrki Veranen.

Propunerea a obtinut si sprijinul, daca nu chiar angajamentul, Annei Cathrine Frostrup, seful Autoritatii de Cartografie din Norvegia.

"Este o idee foarte buna. Este un cadou foarte dragut pentru o tara care nu are munti inalti", a declarat ea la televiziunea publica norvegiana NRK.

×
Subiecte în articol: munte Finlanda
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close