Cel mai mare jaf armat din România în perioada comunistă. Suma furată era fabuloasă pentru acele vremuri

de D.G.    |    09 Mar 2017   •   12:56
Cel mai mare jaf armat din România în perioada comunistă. Suma furată era fabuloasă pentru acele vremuri sursa foto: Historia.ro

Se întâmpla în data de 28 iulie 1959. Patru bărbați și o femeie jefuiesc o mașină a Băncii Naționale a Republicii Populare Române. Suma furată? Peste 1.600.000 de lei. O sumă enormă pentru acele vremuri, având în vedere că societatea românească din vremea aceea trebuia să fie una în care toți cetățenii să fie egali; banul, teoretic, nu avea nicio valoare. Numele celor care au comis jaful? Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor și Monica Sevianu, Sașa Mușat și Haralambie Obedianu.

Dedesubturile acestui jaf nu sunt încă pe deplin știute, deoarece autoritățile comuniste au avut grijă să mușamalizeze cazul cu o foarte mare iscusință. Nu ar fi fost prea sănătos pentru regim ca oamenii muncii să afle că, într-o societate ce se voia perfectă și unde toată lumea muncea pentru construirea socialismului, existau elemente ce puneau în pericol orânduirea. În cele din urmă, autorii jafului au fost prinși, condamnați, și apoi obligați să își joace propriile roluri în filmul de propagandă Reconstituirea, regizat de către Victor Calotescu, și apărut în 1960. Cel mai probabil, autoritățile le-au propus o pedeapsă mai ușoară în cazul în care filmul ar fi ieșit cu trebuia.

Continuarea, pe Historia.

Parteneri
x close