Antena 3 CNN Actualitate Inedit Imagini cu cel mai vechi ruj din lume. Are 5.000 de ani și a fost descoperit într-un cimitir

Imagini cu cel mai vechi ruj din lume. Are 5.000 de ani și a fost descoperit într-un cimitir

Arheologii au descoperit cel mai vechi ruj din lume, găsit până acum. Acesta se afla într-un cimitir antic.

Imagini cu cel mai vechi ruj din lume. Are 5.000 de ani și a fost descoperit într-un cimitir
Sursa foto: University of Padova and ISMEO, Rome
de Ioana Mircea    |    14 Mar 2024   •   10:10

Arheologii au făcut o descoperire uluitoare, au găsit cel mai vechi ruj din lume de până acum, cu o vechime impresionantă de cinci mii de ani.

Aceasta a fost găsit într-un cimitir antic din sudul Iranului încă din anul 2001, însă abia acum cercetătorii au reușit să stabilească cu exactitate vechimea sa. Analiza detaliată a dezvăluit că femeile din acele timpuri aplicau acest ruj, cel mai probabil, cu ajutorul unei pensule, iar ceea ce este cu adevărat uimitor este faptul că acest produs cosmetic s-a păstrat intact de-a lungul celor cinci milenii.

Rujul, cu o nuanță intensă de roșu, a fost descoperit într-un context arheologic fascinant în 2001. Profesorul de arheologie Massimo Vidale de la Universitatea din Padova din Italia, unul dintre cercetătorii care l-au studiat, a speculat că acest ruj ar fi fost folosit de femeile din "societățile de elită acum 5.000 de ani".

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea imagini cu cel mai vechi ruj din lume, descoperit până acum

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Descoperirea a fost cu atât mai remarcabilă cu cât recipientul care conținea acest produs cosmetic a fost unul dintre multele artefacte scufundate în urma inundațiilor și furate de hoții de artefacte, înainte de a fi recuperate de autoritățile iraniene.

Echipa de cercetare a fost surprinsă de faptul că substanța rujului era foarte diferită de cele găsite anterior în alte recipiente. Combinată cu alte ingrediente precum uleiuri vegetale și ceară, această substanță a format un produs care seamănă "exact cu un ruj modern", conform profesorului Vidale.

Folosirea rujului datează de mai bine de 5.500 de ani. Potrivit textelor antice, regina Puabi cunoscută și sub numele de Shub-Ad din Ur, din Mesopotamia a fost prima femeie care și-a aplicat ruj pe buze.

Se pare că suveranul sumerian a folosit un amestec de plumb alb și roci roșii zdrobite în jurul anului 3500 î.Hr. să-și rumenească buzele, conform unei lucrări din 2006 a lui Sarah Schaffer, publicată de Universitatea Harvard.

Nu se știe cum a afectat acest cosmetic toxic sănătatea reginei, deoarece o mare parte din viața ei rămâne un mister.

Vechii egipteni erau, de asemenea, cunoscuți pentru faptul că foloseau rujul în scopuri ceremoniale, funerare și de zi cu zi. O ilustrație celebră din jurul anului 1150 î.Hr. arată o femeie care își unge buzele cu ceea ce ar putea fi machiaj. Cunoscut sub numele de Papirusul de la Torino 55001, desenul înfățișează un tânăr egiptean cu o perie într-o mână, în timp ce cealaltă ține o oglindă și ceea ce pare a fi "o fiolă cosmetică cilindrica subțire, cu fund rotund”, similară, cu dimensiunea și forma recipientului iranian, potrivit washingtonpost.com.

×
Subiecte în articol: ruj Iran descoperire arheologica
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close