Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cine a fost primul fumător din Europa și de ce a primit zece ani de închisoare

Cine a fost primul fumător din Europa și de ce a primit zece ani de închisoare

Cine a fost primul fumător din Europa și de ce a primit zece ani de închisoare
Sursa foto: foto: Pixabay.com
20 Apr 2018   •   22:56

Fumatul este un obicei străvechi care la începuturi se mai practica și ca parte a unor ritualuri religioase sau nereligioase, pentru a conduce la înălțarea spiritului.

Omul care a rămas în istorie drept primul fumător din Europa este Rodrigo de Jerez. El s-a numărat printre cei cu care Cristofor Columb a navigat în prima sa călătorie, în urma căreia a descoperit continentul America. La întoarcere, Jerez a fost văzut fumând pe străzile oraşului Sevilla, în 1498, fapt pentru care a fost condamnat la închisoare, potrivit Descopera.

În 12 octombrie 1492, echipajul lui Columb a văzut pentru prima oară frunzele de tutun pe care băștinașii din insula San Salvador le-au oferit coloniștilor ca fiind foarte valoroase. La început, aceștia nu au înțeles despre ce este vorba și le-au aruncat. O lună mai târziu, Jerez și Luis de Torres au observat cum fumau băștinașii aceste frunze și s-au gândit să încerce. Ulterior, Rodrigo de Jerez a aflat de la băștinași despre proprietățile liniștitoare ale fumatului și a adus cu sine pe bătrânul continent frunze de tutun.

Stupefacția a fost mare pentru cei care trăiau în Sevilla sfârșitului de secol XV, când au văzut, în portul Ayamonte, un om că scoate fum pe gură și pe nas. Pentru acest fapt, Rodrigo de Jerez a fost prins de Inchiziția spaniolă și condamnat la 10 ani de închisoare pentru vrăjitorie. Faptul că scotea fum pe gură şi pe nas era perceput ca ceva satanic, diavolesc și păcătos.

 

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close