Antena 3 CNN Actualitate Inedit Conjuncție rară pe cer. Cinci mari planete din sistemul nostru solar pot fi observate strălucind puternic, până luni

Conjuncție rară pe cer. Cinci mari planete din sistemul nostru solar pot fi observate strălucind puternic, până luni

Cinci planete majore din sistemul nostru solar vor străluci puternic, la rând, în timpul unei rare conjuncţii planetare, începând de astăzi, până luni.

Conjuncție rară pe cer. Cinci mari planete din sistemul nostru solar pot fi observate strălucind puternic, până luni
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    24 Iun 2022   •   08:55

Dacă cerul este senin, se pot vedea cu ochiul liber, din majoritatea părţilor lumii, Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn, strălucind înainte de zori, potrivit BBC, citat de News.ro.

Este o oportunitate specială de a vedea Mercur, care de obicei este ascuns vederii de lumina strălucitoare a Soarelui.

Ultima dată când s-a întâmplat această conjuncţie a fost în 2004 şi nu se va mai vedea până în 2040.

Planetele vor apărea "ca un şir de perle răspândite aproape de orizont", explică profesorul Lucie Green, cercetător spaţial şi şef al stelelor la Society for Popular Astronomy.

Este, de asemenea, un eveniment special pentru că planetele vor apărea în ordinea în care sunt poziţionate faţă de soare.

Acesta nu este întotdeauna cazul conjuncţiilor planetare din cauza perspectivei noastre de pe Pământ privind sistemul solar, spune profesorul Green.

Astăzi, o Semilună se va alătura planetelor apărând între Venus şi Marte

Cei din emisfera nordică, inclusiv Marea Britanie, vor vedea cel mai bine, între 45 şi 90 de minute înainte de răsărit. Înspre est şi foarte aproape de orizont este ideal de privit dintr-un loc înalt.

Dar planetele pot fi văzute cu ochiul liber – profesorul Green sfătuindu-i pe cei care privesc cerul să nu folosească echipamente precum binocluri sau telescoape din cauza riscului de a privi direct în Soare.

Cea mai îndepărtată planetă este Saturn iar Venus este de obicei foarte strălucitoare. Ultima planetă din rând ar trebui să fie Mercur. Profesorul Green spune că i-a luat mulţi ani să o vadă pentru că este o planetă greu de observat. "Este foarte satisfăcător dacă poţi vedea această planetă sclipitoare", spune el.

Observatorii de la tropice şi din emisfera sudică ar trebui să aibă expuneri mai bune, deoarece planetele se vor ridica mai sus pe cer, înainte de zori.

×
Subiecte în articol: conjunctie planete cer
Parteneri
Casa Națională de Pensii, anunț important pentru toți pensionarii!
x close